Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Damai tetapi tak aman

22 April 2010

Tak sepatutnya berlaku, tetapi memang sedang dan telah berlaku. Ketika Gaza dipaksa menyembah syarat-syarat sebagai jalan pembebasannya, kewujudan pihak Arab leka melayani karenah perut zionis dan Amerika. Lebih memalukan, jika ada dikalangan pemimpin umat Islam yang manis berbicara di hadapan 2 buah perut itu, kononnya mereka bertemu untuk menyatakan pendirian berhubung double-standard dan diskriminasi hipokrasi demokratik, namun tidakkah ada cara lain untuk menyatakan ketegasan kepada pihak yang membela puak pelampau yang kerap kali bermaharaja-lela di tanah Palestin. Sewajarnya kita gunakan cara kita. Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Mereka sering berbicara tentang perdamaian tetapi mereka tak berusaha untuk menyekat pihak yang suka menimbulkan tak aman kepada perdamaian, malah 'bersemuka secara aman' tetap menjadi alternatif merebut hak. Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah
Ucapan dan kenyataan rasmi pemimpin utama Amerika Syarikat, malah di'support' menterinya yang tetap mempertahankan kenakalan anak kecil walaupun ternyata anak kecil itu terlalu buas dan sukar dikawal. Adakah memadai mengherdik anak kecil itu supaya dia menghentikan kenakalannya? Kenapa tidak kurung, tidak kawal dan jangan beri langsung gula-gula kepadanya selagimana dia terus buas dan bertindak ganas? Amat dikesali, kita pulak yang dok memanjakan dia lagi.
Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS