الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abu Thair dihalau dari Al-Quds, Palestin tangkap 20 anggota HAMAS

21 Mei 2010

Penjajah telah mengeluarkan perintah kepada seorang anggota Majlis Legislatif Palestin, Muhammad Abu Thair agar meninggalkan Al-Quds dalam masa sebulan. Beliau juga dilarang mengadakan sebarang sambutan sempena pembebasan dari penjara Israel malah status penduduk Al-Quds turut dilucutkan.

Semalam, setelah beberapa jam dibebaskan dari sebuah penjara Israel di Wilayah Naqab, beliau telah dipanggil Badan Perisikan Israel.

Baca lagi:Ketika ditemui pemberita(Al-Jazeerah), beliau menyatakan tindakan penjajah yang menghalaunya dari Al-Quds ada kaitan dengan usaha pengyahudian yang sedang dijalankan Israel di bandar suci itu.

Penjajah tidak mengemukakan apa-apa sebab yang wajar bagi mengusir Muhammad Abu Thair dan menggugurkan statusnya dari penduduk Al-Quds. Bagaimanapun ia adalah 'satu tindakan yang zalim, kuku-besi dan merasa seronok dengan kesengsaran manusia lain', menurut Abu Thair.

Abu Thair berkata, beliau akan menggunakan kuasa peguam bagi mempertahankan haknya dan tidak sesekali akan meninggalkan rumahnya sehinggalah perkara sedemikian telah pasti adalah ketentuan Allah.

Selain beliau, beberapa lagi ahli parlimen dari gerakan HAMAS yang berada di parlimen timur Al-Quds, iaitu Muhammad Thutah, Ahmad Athuan, dan bekas Menteri Hal-Ehwal Al-Quds, Khalid Abu Arfah.

Sementara itu, sumber lain melaporkan dari gerakan HAMAS menyatakan yang Pihak Keamanan Palestin telah menangkap 20 anggotanya di Tebing Barat.

Dalam keterangan akhbar, HAMAS berkata, '20 anggotanya telah ditangkap di Tebing Barat. Mereka yang ditangkap itu berasal dari Wilayah Bet Lehem, Jenin, Qalqiliah dan Tulkram. Sumber 21/05/2010, web berita Al-Jazeerah dan web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS