الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah bebaskan ahli parlimen HAMAS

20 Mei 2010


Sumber Al-Jazeerah: Di Pakistan, sejumlah besar penduduk Pakistan mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah pertandingan melukis karikatur Nabi Muhammad SAW di laman facebook. Sumber 20/05/2010, berita Al-Jazeerah


_________________________Awal pagi tadi, Pihak Berkuasa Israel telah membebaskan seorang tahanan Palestin. Beliau adalah ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin dari parlimen Al-Quds, Muhammad Abu Thair(gambar) yang ditangkap sejak 4 tahun yang lalu.

Sumber melaporkan, Penjajah menangkap Abu Thair bersama 60 anggota Majlis Legislatif Palestin dan pemimpin HAMAS( حركة المقاومة الإسلامية) di Al-Quds dan Tebing Barat. Penangkapan ahli-ahli parlimen itu setelah mereka membentuk Kerajaan Palestin yang sah.

Sebaik saja dibebaskan dari tahanan, Abu Thair membawa 'mesej yang mewakili para tahanan iaitu perlu berusaha bagi menyatukan kesatuan sesama Palestin'.

Beliau yang berusia 59 tahun mengakhiri tempoh tahanan selama 43 bulan. Diungkapkan, beliau adalah simbol penting bagi HAMAS di Tebing Barat dan menduduki tempat kedua dalam senarai calon Islah wa Taghyir(الإصلاح والتغيير) yang mewakili HAMAS dalam pilihanraya parlimen 2006.

Baca lagi:


Bagaimanapuun, Israel masih menahan 16 anggota ahli parlimen yang lain, 13 di antaranya adalah anggota HAMAS, 2 dari gerakan FATAH dan seorang lagi dari parti Barisan Rakyat.

Namun, sekitar jam 5.30 petang tadi(waktu Mesir), sumber dari berita melaporkan, Badan Perisikan Israel memanggil ahli parlimen HAMAS, Muhammad Abu Thair yang baru sahaja dibebaskan beberapa jam sebelum itu untuk siasatan.

7 Palestin ditangkap

Sementara itu, sepasukan tentera penjajah telah menangkap 7 penduduk Palestin pada jam 1 pagi tadi. Mereka ditangkap ketikamana tentera penjajah menjalankan operasi penggeledahan di Tebing Barat.

Memetik sumber dari akhbar 'Yediot Ahronot' Israel melalui web beritanya menyatakan, 7 penduduk Palestin yang ditangkap itu atas dakwaan 'dikehendaki'. 5 dari yang ditangkap itu berasal dari Bet Lehem. Sumber 20/05/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS