الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

'Latihan perang' KATAIB PEJUANG di Gaza

20 Mei 2010

GAZA - Sebuah kumpulan pejuang Palestin di Gaza, KATAIB PEJUANG KEBANGSAAN(sayap tentera Barisan Demokrasi) telah mengadakan latihan perang menggunakan senjata hidup di kawasan pertengahan bandar Gaza. Puluhan anggota pejuang kumpulan itu terlibat dalam latihan berkenaan.

Latihan yang diadakan petang semalam(rabu) menggunakan peledak letupan, mortar, pelancar roket dan machine-gun(senjata berat).

Dalam kenyataan akhbar, KATAIB itu berkata, "latihan ini adalah untuk menguji sejauhmana persediaan bagi menghadapi sebarang serangan Israel yang tidak dapat dijangka ketikamana Israel banyak memberikan ancaman kepada Gaza", jelas KATAIB lagi, "persediaan ini mesti disempurnakan bagi berhadapan sebarang tentangan Israel ke Gaza".

Ancaman yang tidak menggetarkan

Semalam, sumber lain melaporkan, Mushir Al-Misri, salah seorang anggota HAMAS yang juga merupakan ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin menyatakan ancaman serta janji Israel menyerang Gaza tidak mengggetarkan pejuang Palestin malah ia tidak menjadi syarat untuk menyerah diri, apatahlagi mematahkan semangat kemahuan penduduk Palestin yang mahukan kebebasan.

Beliau menjelaskan, laporan yang diterbitkan oleh akhbar 'Ma'arev' berbahasa hebrew bertujuan untuk meniupkan jiwa rasa kekalahan di kalangan penduduk Palestin.

"Apa yang dilakukan oleh media Israel itu seumpama perang psikologi yang tidak memberi kesan kepada masyarakat kami. Jiwa mereka sentiasa bergetar untuk menggagalkan perancangan musuh serta menghadang dengan penuh keberanian semenjak mereka menjajah tanah kami", ujar Mushir.

Ahli parlimen HAMAS itu mengesampingkan tujuan Israel yang mahu membuka perang yang baru di Semenanjung yang terkepung. Bagaimanapun beliau mempastikan, pejuang telah bersedia dengan persediaan yang besar bagi menghadapai sebarang tentangan. Jelas beliau, sebarang perang yang dilancarkan ke atas Gaza akan 'gagal' seperti sebelum ini. Sumber 19/05/2010, web berita safa.ps, web berita shehab.ps dan 20/05/2010, web berita maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS