الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Obama bincang dengan 40 anggota 'demokratik' Yahudi

20 Mei 2010


Sumber Al-Jazeerah: Di Pakistan, sejumlah besar penduduk Pakistan mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah pertandingan melukis karikatur Nabi Muhammad SAW di laman facebook. 20/05/2010, berita Al-Jazeerah
_________________________


WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat(US), Barrack Obama telah mengadakan pertemuan dengan 40 anggota kongres Amerika dari barisan demokratik yang juga merupakan Yahudi.

Menurut pentadbiran US, perbincangan Obama dengan anggota demokratik yang berlangsung selama satu sejam 30 minit melibatkan rundingan damai secara tidak langsung antara Palestin-Israel serta isu yang menyentuh keselamatan Israel dan hukuman ke atas Iran. Berikutan itu, perbincangan tersebut seiring dengan kunjungan George Mitchell, utusan US ke Timur Tengah bagi rundingan damai di Palestin.

Baca lagi:


Berhubung dengan pertemuan itu, satu 'bengkel kerja secara sulit' turut diadakan dalam bilik yang tertutup melibatkan bahagian dan jabatan-jabatan hal-ehwal Timur tengah dalam agensi pentadbiran US; politik, keselamatan dan ketenteraan.

Presiden Obama percaya dengan hasil bengkel kerja itu berupaya mendapatkan cetusan idea bagi menyelesaikan konflik Israel-Palestin.

Memetik dari laman 'Al-Manaar' menyebut sumber dari Amerika berkata, baki dari perbincangan bengkel kerja itu hanyalah kepada pentadbiran Obama untuk menerima penjelasan berhubung natijah rundingan yang menyamakan keputusan rasmi. Bagaimanapun, hal ini menimbulkan sikap pesimis kepada pihak dan pertubuhan berkenaan mengenai usaha damai di Timur Tengah. Sumber 20/05/2010, suratkhabar Misril-Youm dan 19/05/2010, berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS