الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Konvoi laut telah berlepas dari pelabuhan Turki

22 Mei 2010

Terkini : 3 buah kapal dari konvoi laut yang menuju ke Gaza telah berlepas dari pelabuhan Turki pada jam 2.55 petang/waktu Mesir. 6 buah kapal lagi dari Greek, Ireland, Algeria dan Britain.

Menurut sumber lain(safa.ps), 3 kapal dari Turki sedang menuju ke kepulauan Cyprus sementara menanti 6 buah lagi kapal tiba di situ. Dijadualkan, hari rabu akan datang(27/05), konvoi yang membentuk armada laut akan bertolak ke Gaza.

Dinyatakan, armada laut ini adalah gabungan dari pertubuhan-pertubuhan antarabangsa. Sumber menjelaskan 3 buah kapal besar yang membawa muatan kargo barangan dibiayai Kuwait, Algeria, dan Eropah(Sweden dan Greek). Manakala 6 buah lagi kapal untuk pengangkutan para peserta yang mengikuti armada ini, salah sebuah dari kapal itu meletakkan nama '8000', simbolik jumlah penduduk Palestin yang berada dalam tahanan Israel.

Muatan yang dibawa kapal besar melebihi 10 ribu tan berat, terdiri daripada bantuan perubatan, bahan binaan seperti kayu, simen, besi, bantuan pembelajaran malah 100 buah rumah pasang siap(kontena), 500 buah kerusi roda elektrik bagi kegunaan mangsa perang yang hilang daya gerak dan juga bantuan makanan.

Tambahan lagi, jumlah individu yang menyertai armada laut ini 700 dari lebih 60 buah Negara. Turut serta dari jumlah tersebut 44 individu rasmi dari kalangan ahli politik dan ahli parlimen. Armada laut juga mendapat liputan media yang luas kerana diiringi 36 pemberita/wartawan yang mewakili 26 agensi berita dan media massa antabangsa.

Bagi mengikuti setiap perkembangan pelayaran armada ini, sistem penyiaran satelit turut dilengkapi bagi menyiarkan sebarang perkembangan dari semasa ke semasa.

Intifadhah kemaraan kapal bantuan ke Gaza masa lalu:

Pada tahun lalu, beberapa pelayaran ke Gaza ataupun yang dikatakan intifadhah kemaraan kapal melalui laut banyak diadakan bertujuan memecahkan sekatan Israel ke atas Gaza. Pelayaran tersebut disertai para aktivis keamanan, NGO hak asasi dan antarabangsa, ahli-ahli politik terdiri dari ahli parlimen dan pemberita serta wartawan. Rata-ratanya adalah gabungan dari merata Negara.

Bagaimanapun, Israel menghalang dengan keras kemasukan kapal-kapal berkenaan ke Semenanjung Gaza yang terkepung.

Mohammad Sawalihah, Naib Presiden Pertubuhan Membebaskan Sekatan dari Eropah menyatakan, sebelum ini, 6 pelayaran berjaya menembusi halangan Israel ke Gaza, manakala 3 pelayaran yang lain tidak berjaya ke Gaza.

Berikutan itu, angkatan tentera laut Israel menghalang beberapa buah kapal yang membawa bantuan ke Gaza. Antaranya, kapal "Ruh Al-Insaniah" yang telah dilanggar. Kesemua anak kapal yang terdiri aktivis dan pemberita telah ditahan melebihi 6 hari.

Selain itu, Israel masih menahan 2 buah kapal dari rombongan "Al-Karamah". Pihak berkenaan menghubungi pihak antarabangsa; politik dan perundangan bagi mengembalikan dua buah kapal yang berada dalam tahanan Israel.

Israel masih ancam

Dari pihak Israel pula telah memberikan ancaman kepada konvoi laut agar dapat menghalang dari sampai ke Gaza. Sebagaimana yang dinyatakan, Israel mengancam dari dua sudut:

1) Diplomasi
2) Ancaman 'mengebom'

Sumber 22/05/2010, berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps [kemaskini jam 9.00 malam/Mesir]

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS