الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Laman rasmi Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza kena godam

22 Mei 2010

GAZA - 'Hacker' atau penggodam Israel telah menceroboh laman rasmi Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza petang tadi. Dengan serta-merta terpancar skrin hitam dengan latar belakang gambar 'tengkorak' di samping ungkapan-ungkapan yang sengaja menentang Palestin.

Gambar: Pancaran dari laman rasmi Kementerian Dalaman Palestin Gaza.

Sumber melaporkan, ungkapan tersebut berbunyi, "kamu mesti tertanya-tanya kenapa kami telah melakukan sedemikian? "Wahai si bodoh, kami lakukan ini supaya kamu membiarkan Israel menjalankan urusannya". Menurut penggodam itu lagi yang bertanya, "Wahai orang Palestin, adakah kamu semua hidup dalam ketakutan?"

Selain itu, dalam ibarat ungkapan yang lain menyebut "hei bdooh, kamu itu tak dapat menyerang kami secara berhadapan tetapi kamu mengguna cara lain mengebom orang awam kami(Israel) yang lari berlindung seperti ayam dalam mukhayyam pelarian kamu di Israel, kemudian kamu menyalahkan pula Israel bila kami serang balas".

Bagaimanapun dinyatakan, hacker yang menggodam laman rasmi itu dari Rusia.

Berikutan kejadian itu, Ihab Ghassin, jurucakap Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza berkata, "penggodam Israel yang menceroboh dalam laman rasmi kali ini cukup kuat, maka para teknikal berusaha keras meningkatkan pembaikan dari sudut perisian internet bagi menyahkan penggodam".

Dalam kenyataan kepada agensi berita, Ghassin menjelaskan lagi, hacker Israel jenis ini bukan kali pertama yang menyerang laman rasmi kementerian, bagaimanapun kali ini penggodam yang menceroboh masuk seiring serangan Israel bagi membalas usaha Kementerian Dalam Negeri Gaza menjejaki ejen-ejen Israel.

Pada 8 Mei yang lalu, Kementerian Dalam Negeri Gaza telah mengumumkan bahawa pihak kerajaan membuka ruang 'taubat' selama dua bualan kepada penduduk Palestin yang menjadi ejen-ejen Israel ataupun sesiapa sahaja yang menerima pelawaan Israel. Bulan lalu, 2 dari penduduk Gaza yang menjadi ejen kepada Israel telah dijatuhkan hukuman 'bunuh'. Sumber 22/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS