Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sambutan memperingati Nakbah adalah kewajipan dan hak kami - Gerakan Islam

17 Mei 2010

Semalam, Menteri Kewangan Israel, Yuval Shteinitz meminta supaya beberapa pemimpin Gerakan Islam dalam garisan sempadan 1948 agar digugurkan status warganegara Israel, di antaranya adalah Syeikh Raed Salah, Ketua Gerakan Islam.

Gambar kanan: Syeikh Raed Salah,
Ketua Gerakan Islam, Palestin 1948.

Shteinitz dalam kenyataannya semalam menjawab ucapan Syeikh Raed Salah pada akhir minggu lalu dalam satu perayaan 'tetap pulang' di Kafr Kanna.

"Pembinaan dan penempatan Yahudi di Timur Al-Quds adalah Nakbah(petanda malang) yang baru terhadap penduduk Palestin", ujar Syeikh Raed Salah.

Gambar kiri:
Yuval Shteinitz, Menteri Kewangan Israel.

Shteinitz dari parti Likud(berhaluan kanan) mendakwa ucapan sedemikian adalah 'melanggar sempadan, dan tidak boleh diterima, maaf pun tidak boleh kerana Arab juga ada dalam Negara Israel malah ada beberapa orang Yahudi yang turut mencabar kewujudan dan penubuhan Negara Israel.

Baca juga:

Dalam kenyataannya semalam, Shteinitz menambah bahawa perlu mencari jalan untuk menyekat pergerakan mereka ini(pemimpin Gerakan Islam) sehinggalah status warganegara mereka tergugur kerana menentang penubuhan Negara Israel. Malah tindakan mereka boleh dipersoalkan, adakah orang seperti ini boleh menjadi penduduk dalam Negara ini(Israel)?

Ulasan peguam Zahi Najidat

Zahi Najidat, seorang peguam juga merupakan jurucakap rasmi Gerakan Islam yang mengulas kenyataan Shteinitz itu adalah 'provokasi' terhadap pemimpin Gerakan Islam.

Beliau mengungkapkan bahawa penduduk Palestin telah melalui satu ujian(eksperimen) selama 62 tahun malah banyak memberi pengajaran kepada Palestin dan Palestin tahu bagaimana untuk menegakkan prinsip kami.

"Kami mahu katakan kepada Shteinitz dan konco-konconya bahawa sambutan peringatan Nakbah adalah hak yang wajib ke atas kami dan kami tidak pernah berniat untuk berkompromi mengenai 'hak pulang' dan hak-hak kami yang lain..sama ada kamu telah memahami atau tidak..", tegas Zahi. Sumber 16/05/2010, berita Al-Jazeerah dan 17/05/2010, web rasmi Palestine 48

Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS