Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel Negara pengganas - Rabai Yahudi

16 Mei 2010

"Israel adalah sebuah Negara pengganas dan pemimpin-pemimpinnya mesti dibawa ke penghakiman Tribunal Jenayah Antarabangsa. Keamanan dunia tidak akan stabil melainkan Negara Israel disingkirkan"!

Kata-kata sebegini seandainya terungkap di Jerman, maka sudah pasti masa depan orang yang berkata sedemikian musnah setelah menerima berpuluh-puluh tuduhan. Paling kurang, dia akan dituduh 'menyebarkan kebencian' tetapi pihak yang mengeluarkan ungkapan sebegini bukanlah Palestin, Arab atau orang Islam. Dia adalah seorang Rabai Yahudi, iaitu 'Yisroel Dovid Weiss'(gambar) yang dikenali memusuhi zionis.

_______________________________________

Hakhaam: bermaksud Rabbi, pendeta Yahudi. Namun di dalam kamus miftah disebut 'Rabai'. Rujuk m/s 651, Cetakan keempat(Edisi Mesir) Oktober 2008.
_______________________________________

Yisroel Dovid Weiss juga adalah seorang anggota Pertubuhan Neturei Karta(Yahudi) yang menentang penubuhan Negara Israel dan idea zionis.

Beliau berpandangan bahawa, 'tanah suci yang diberikan kepada Yahudi pada masa lalu sebagai ganjaran kerana berpegang dengan ajaran Taurat. Apabila Yahudi berpaling dari ajaran tersebut, maka ganjaran tersebut telah ditarik balik sebagai hukuman Tuhan ke atasnya'.

Baru-baru ini, Yisroel Dovid Weiss, yang juga jurucakap rasmi pertubuhan berkenaan ketika berkunjung ke Berlin menjelaskan kepada agensi akhbar bahawa 'Pertubuhan itu bersama pihak yang mengadakan persidangan-persidangan yang memprotes dasar polisi Israel kerana tindakan pertubuhan Yahudi itu bertujuan untuk memberitahu dunia bahawa Yahuda bertentangan
dengan cara pemikiran zionis yang telah mengasaskan Negara Israel. Sehingga hari ini, mereka(Israel) telah mengadakan perayaan penubuhan Israel tahun yang ke-62'.

Gambar dipetik dari web rasmi Neturei Karta: Sebahagian anti-zionis(anggota Neturei Karta) yang menyertai protes Nakbah.

Weiss turut mengecam dasar polisi Jerman dan Eropah yang mengetahui sokongan yang diberikan kepada zionis bukan untuk kebaikan Yahudi, malah bukan untuk kebaikan usaha rundingan damai.

Weiss turut mendesak agar hentikan bekalan persenjataan kepada Israel, tidak terkecuali kapal-kapal selam yang kebanyakannya merupakan hadiah tanpa perlu membayar apa-apa. Weiss mengungkapkan perkara tersebut tidak dapat diterima langsung kerana membantu ketenteraan Israel yang jelas melanggar undang-undang antarabangsa dan Perjanjian Geneva.

Berhubung ungkapan 'menyebarkan kebencian', Weiss berkata 'adalah haknya untuk mengkritik dasar polisi Israel'. Kritikan itu tidak membawa maksud 'menyebarkan kebencian'. Berikutan itu, zionis tidak boleh disinonimkan dengan Yahudi. Sebaliknya, Yahudi adalah agama yang meliputi nilai akhlak tertinggi bertentangan dengan zionis yang bersifat fanatik perkauman. Sumber 16/05/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

Pautan lain:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS