Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ALWIYAH hentam dua roket ke Azata

28 Disember 2011

Laporan jam 07:43 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 07:43 malam, waktu Mesir

GAZA - ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN yang merupakan sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH telah mengumumkan pihaknya bertanggungjawab menghentam Majlis Penempatan Azata(sekarang dikenali Sdot Negev) dengan dua serangan roket malam ini.

Laporan ketenteraan ALWIYAH berkata, pengeboman dua serangan roket ke atas tanah rampasan(Majlis Penempatan Azata) yang dilancarkan oleh unit pertahanan dari ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN berlaku pada jam 07:05 malam, waktu Gaza/Mesir.

Gambar(arkib SAFA): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN sewaktu operasi melancarkan serangan roket.

Tambah ALWIYAH, para pejuangnya dapat kembali dengan selamat ke pengkalan selepas berjaya melaksanakan misi ini. Kepulangan mereka sambil diperhatikan oleh Yang Maha Pemurah, kata ALWIYAH lagi.

Dalam laporan berkenaan, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN menyatakan bahawa serangan terbabit sebagai balasan ke atas jenayah zionis yang sengaja menumpahkan darah umat Islam Palestin di tanah semenanjung yang mulia malahan kuat menentang. Mesej dari serangan pejuang kepada zionis bahawa pejuang-pejuang kami tidak akan berpeluk tubuh di hadapan perilaku jenayah zionis.

Tambah SAFA, rejim zionis mengakui tiga serangan roket yang gugur di barat Naqab, selatan tanah jajahan 1948.

Media zionis "YEDIOTH AHRONOTH"(YNET) dalam laporannya menyebut tiga roket gugur di kawasan Naqab sambil mendakwa serangan roket tidak menjejaskan harta benda mahupun kecederaan. Sumber 28/12/2011, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS