Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sebuah rumah Palestin jadi kem tentera

16 Mei 2010

KHALIL - Sepasukan tentera penjajah masih menguasai sebuah rumah penduduk Palestin yang memasuki hari ketiga. Rumah yang dimiliki Syafiqah Abu Manshar yang terletak di Kota Lama, Khalil, selatan Tebing Barat berubah menjadi kem tentera bagi sekumpulan tentera penjajah.

Awal malam semalam, sepasukan tentera penjajah menceroboh masuk rumah terbabit serta menghalau penyewanya, Anas Zuhir Al-Bayidh. Awal pencerobohan itu, dinyatakan sepasukan tentera penjajah memecahkan pintu dan memaksa Anas beredar dari rumah yang disewanya dengan ugutan senjata.

Tentera penjajah mendakwa rumah terbabit adalah di bawah milikan tentera berikutan adanya 'perintah' dari pihak ketenteraan bagi menguasai rumah terbabit.

Al-Bayidh baru menyewa rumah itu beberapa hari yang lalu, bagaimanapun dikejutkan dengan rempuhan tentera Israel malam Jumaatserta dihalau tanpa memberi sebarang notis. Waktu ini, sepasukan tentera penjajah masih berada dalam rumah itu. Pemilik rumah juga dilarang memasuki rumah.

Sementara itu, dalam kejadian yang lain, pihak penjajah telah menangkap 4 penduduk Palestin awal pagi tadi.

Pihak penjajah juga mengepung satu perarakan aman yang biasanya diadakan secara mingguan pada waktu zohor tadi. Perarakan yang berlangsung di barat Beit Jala yang terletak di wilayah Bet Lehem menerima tentangan sengit dari tentera penjajah.

Sebagaimana dilaporkan perarakan tersebut adalah bagi menentang pembinaan tembok pemisah. Seramai 7 orang yang menyertai perarakan itu telah ditangkap, antaranya 5 penduduk Israel. Manakala 3 yang lain cedera.

Saksi berkata kepada agensi berita, 'Bilangan tentera penjajah bertambah pada masa itu serta dikerahkan ke tempat perarakan aman berjalan. Tentera penjajah serta-merta bertindak memukul para penunjuk perasaan dalam perarakan dengan cota dan melepaskan tembakan yang bertujuan menghalang perarakan itu sampai ke tempat pembinaan tembok pemisah'.

Setelah perarakan itu selesai, berlaku pertempuran kecil antara pemuda Palestin dengan tentera penjajah. Pemuda Palestin bersenjatakan batu dan botol kerana membantah penyambungan kerja Israel membina tembok pemisah yang mengancam kehidupan Palestin di kawasa terbabit. Lebih dari itu, tanah-tanah Palestin turut dirampas. Sumber 16/05/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Berita Ringkas lain(Al-Jazeerah):

> Pihak Berkuasa Mesir membuka sempadan Rafah kepada penduduk Palestin Gaza. Hari ini adalah hari kedua sempadan tersebut dibuka.

> Menurut majalah, 'Independent On Sunday' menukilkan bahawa Pihak Berkuasa Emiriah Arab Bersatu sedang menjejaki seorang warga Britain, individu ke-19 kerana disyaki terjebak dalam pembunuhan Mahmud Abdul Rauf Al-Mabhuh, pemimpin HAMAS yang juga komander dalam KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS).

> Pihak Berkuasa Israel melarang seorang pemikir Amerika, Noam Choamsky dari memasuki tanah Palestin melalui Jordan disebabkan pendiriannya yang bertentangan dengan dasar polisi Israel. Ketika diwawancara(9.10 malam, waktu Mesir) Noam menjelaskan, larangan itu disebabkan penulisannya mengenai politik Israel.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS