الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

(11/06/2010) Seorang penduduk Baitul-Maqdis syahid ditembak polis Israel

12 Jun 2010

Berita semalam:

Kejadian yang berlaku pada hari Jumaat, iaitu seorang pemuda Baitul-Maqdis, Ziad Julani syahid sejurus ditembak polis Israel pada jarak yang terlalu dekat. Kejadian itu berlaku di kawasan Ra's yang terletak di Hayyu Wadi Jouz di Al-Quds.

Gambar:
> Atas kanan, kelongsong peluru dari senjata polis Israel.
> Bawah kanan, kesan tembakan ke atas jenazah Ziad Julani.

Sumber dari tentera Israel berkata, polis Israel melepaskan tembakan itu selepas pemuda terbabit dikatakan melanggar seorang dari polis Israel dengan keretanya, lalu polis Israel melepaskan tembakan ketika pemuda terbabit cuba melepaskan diri dari kawasan itu.

Dalam dua tahun yang lalu, empat penduduk Palestin syahid dalam kejadian yang sama. Salah satu dari kejadian tersebut berlaku pada tahun 2008 ketikamana seorang penduduk Palestin yang memandu jentolak melanggar sebuah bas dan beberapa buah kereta yang mengakibatkan tiga penduduk Israel mati. Penduduk Palestin itu menemui syahid setelah ditembak Israel.

Jenazah Ziad Julani diiringi beratus-ratus penduduk Baitul-Maqdis pada waktu asar semalam dari rumahnya, Sha'fat menuju ke Masjid Al-Aqsa untuk solat jenazah. Kemudian, jenazah dikebumikan di kawasan perkuburan Bab Al-Asbath. Sumber 11/06/2010, web berita Palestine48

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS