الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

(11/06/2010) Israel menimbus barang-barang yang dibawa armada pembebasan di kawasan pelupusan sampah

12 Jun 2010

Berita semalam:

Laman web Palestin 1948 di Naqab mendedahkan tindakan Pihak Berkuasa Israel yang berani menimbuskan sebahagian barang-barang bantuan yang dipunggah dari armada pembebasan (freedom flotilla)
setelah semua kapal ditawan dalam operasi lanun.

Gambar peta(wikipedia), kedudukan bandar Rahat

Menurut saksi yang menyampaikan hal ini kepada agensi berita "Palestine48" berkata, mereka melihat trak-trak yang sarat dengan barang-barang makanan(makanan dalam tin yang dipek dengan kotak) tiba di tempat pelupusan sampah sambil dikawal ketat oleh polis Israel.

Saksi menyatakan ketika Israel menimbus barang-barang tersebut, mereka terpandang barang-barang peribadi seperti yang dimiliki para sukarelawan freedom flotilla, antaranya pakaian, bendera Turki dan Palestin serta kain rentang tertera kalimah "لا اله الا الله". Setelah selesai kerja penimbusan, pihak polis Israel segera beredar dari kawasan pelupusan sampah itu.

Sumber mengatakan bahawa tempat pelupusan sampah itu adalah yang terbesar, iaitu Dodaem(دودائيم) terletak di bahagian selatan bandar Rahat. Kerja-kerja menimbus sampah terus dibuang ke bawah lapisan bumi, malah sisa-sisa sampah itu dikitar bagi mengalirkan tenaga elektrik. Tetapi, operasi kitar semula itu menimbulkan gangguan bising kepada penduduk-penduduk, terutama yang mendiami di lokasi berdekatan dengan Dodaem. Sumber 11/06/2010, web berita Palestine48


Rakaman gambar di bawah ketika barang-barang muatan armada pembebasan dipunggah setelah kapal-kapal tersebut ditawan dan ditunda ke pelabuhan Ashdud, Israel. Barang-barang bantuan 'armada pembebasan' ini adalah sumbangan untuk penduduk Palestin di Gaza, namun Israel menyekat. Israel menyatakan, pihaknya akan melepaskan mana-mana barang bantuan yang dirasakan perlu sahaja untuk dibawa masuk ke Gaza melalui Pertubuhan Antarabangsa. Sebelum ini dinyatakan, Israel telah melepaskan sebahagian dari kerusi roda elektrik yang berjumlah 500 buah, tetapi apabila tiba di Gaza, kerusi roda tersebut tidak mempunyai bateri.


Kanak-kanak Gaza pasti terhibur dengannya.., namun..
(hanya ungkapan kami)


Permainan dan bantuan pembelajaran yang disumbangkan kepada anak-anak Gaza, adakah mereka akan menikmatinya?
(hanya ungkapan kami)


Adakah ini seumpama pelancar roket, bom, rifle AK-47, machine-gun, uzi atau laras dragunov?
(hanya ungkapan kami)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS