الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abbas mengaitkan pembukaan sekatan dengan pembaikan dalaman Palestin

14 Jun 2010

Mahmoud Abbas(gambar, arkib AFP), Presiden Palestin(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) berkata, bahawa apa jua usaha untuk membuka sekatan yang dikenakan ke atas Gaza sejak empat tahun semestinya didahului pembaikan antara gerakan FATAH dengan gerakan HAMAS, dan satu pihak yang juga terlibat dalam kerajaan Fayyad.

Dalam wawancara dengan akhbar 'Al-Ayyam' Palestin, Mahmoud Abbas berkata bahawa, 'sebarang usaha ataupun apa jua langkah-langkah dari pihak Israel mahupun pihak antarabangsa untuk membuka sekatan ke atas Gaza mestilah diadakan proses-proses itu dengan Kerajaan Fayyad.' Abbas menyifatkan, Kerajaan Fayyad adalah wakil rasmi Palestin di Tebing Barat dan Gaza(Kerajaan Pentadbiran Palestin di Ramllah yang diketuai Salam Fayyad tidak diiktiraf HAMAS).

Sumber menyebut, Abbas menggesa supaya kembali kepada perjanjian sempadan 2005 yang telah disepakati. Abbas berkata, "ketikamana kita kembali semula ke perjanjian itu(2005), maka kami akan kembalikan pengawal di bawah presiden ke Rafah."

Tambah Abbas, "tetapi hal ini menuntut kepada perbicaraan mengenai pembaikan dalaman(Palestin-Palestin), maka jangan letakkan ia di pihak Mesir dan semestinya kembali ke Gaza melalui cara pembaikan dengan pembaikan."

Abbas turut menyebut dalam wawancara itu mengenai apa yang berlaku di sebalik usaha perdamaian, kata beliau, "Saya tidak tahu sama ada boleh hampir kepada persepakatan atau tidak, kadang-kadang saya merasa bosan dan putus asa, tetapi saya masih mengharap."

Dari sumber lain, Duta Palestin ke Republik Arab Mesir yang juga merupakan wakil Palestin dalam Liga Arab, Dr. Barkat Al-Fira mengumumkan bahawa Mahmoud Abbas, Presiden Palestin akan mengadakan pertemuan dengan Presiden Republik Arab Mesir, Housni Mubarak di bandar Sharm El-Sheikh pada hari esok, Selasa.

Pertemuan itu sebagaimana yang dimaklumkan, Abbas akan menyampaikan hasil kunjungan kerjanya ke Amerika Syarikat, Spain, dan Perancis dalam perjumpaan dengan Presiden Mesir. Disebutkan juga bahawa, perjumpaan kedua-dua pemimpin ini akan membincangkan tentang sekatan yang dikenakan ke atas Gaza, usaha-usaha Arab bagi mengakhiri sekatan ekoran dari ketetapan Liga Arab.

Selain itu, kunjungan Abbas ke Mesir juga untuk berterima kasih berikutan Mesir yang membuka sempadan Rafah pada awal bulan sehingga tidak diketahui penutupannya. Sumber 14/06/2010, web berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Ayyam

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS