الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang terselamat dari pengeboman Israel

14 Jun 2010

01.49 petang, Mesir/Palestin : Sekumpulan pejuang Palestin selamat dari pengeboman jentera perang Israel yang menceroboh timur Khan Yunus.

02.48 petang, Mesir/Palestin : SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) membuat pengumuman bahawa pejuangnya meletupkan peledak ke atas jentera perang Israel berdekatan pintu gerbang As-Srij.

Berita penuh:

KHAN YUNUS - Ketegangan keamanan yang timbul dapat dilihat secara nyata semenjak beberapa jam dari pagi tadi. Berikutan itu, tiga pejuang Palestin terselamat dari pengeboman artileri Israel di kawasan pintu gerbang As-Srij(منطقة بوابة السريج) di timur laut bandar Khan Yunus, selatan Gaza.

Sumber dari agensi berita 'safa' menjelaskan bahawa pengeboman Israel itu mensasarkan sekumpulan pejuang Palestin yang berada di kawasan terbabit sebaik sahaja pejuang meletupkan sebuah peledak di kawasan itu, namun tidak ada sebarang kecederaan dilaporkan.

Berita yang dilaporkan pada jam 02.29 petang, Mesir/Palestin bahawa pejuang Palestin masih bertempur dengan tentera penjajah. Dinyatakan, tiga pejuang Palestin menembak roket jenis hawn ke arah jentera perang penjajah yang berada di situ, seraya penjajah membalas dengan melepaskan tiga tembakan artileri di samping menghujani tembakan yang bertubi-tubi.

Sebagaimana dimaklumkan, penjajah meningkatkan bantuan ketenteraannya di kawasan yang berlaku pertempuran. Saksi kejadian menyatakan berpuluh buah jentera perang penjajah, antaranya jentera pengangkut tentera, jip hammer muncul sebentar tadi di kawasan berlakunya pertempuran.

Awal pagi tadi, setelah pejuang meletupkan peledak, pihak tentera penjajah menghantar bantuan ketenteraan dan jentera pengangkut tentera ke kawasan letupan itu.

Sumber berita menjelaskan, tiga buah kereta kebal dan tiga buah jentolak menceroboh masuk sejauh 500 meter dari pos kawalan tentera Kissufim Israel. Setelah menceroboh, Israel mengadakan operasi mengesan dan meratakan tanah-tanah pertanian di kawasan terbabit di Qararah, timur laut wilayah Khan Yunus.

Dilaporkan juga, menara kawalan tentera Israel di kawasan berkenaan melepaskan tembakan senjata ringan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin.

Jelasnya, kawasan sempadan di timur Khan Yunus menyaksikan pergerakan jentera perang penjajah yang tidak sebagaimana biasa dari semasa ke semasa. Sumber 14/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS