الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Delegasi Sudan tiba di Gaza

17 Jun 2010

GAZA - Sebuah delegasi dari Sudan tiba di Semenanjung Gaza petang Khamis melalui sempadan Rafah Mesir. Sumber menyatakan, delegasi tersebut dari kalangan doktor perubatan.

Gambar(safa): Ketibaan delegasi Sudan di sambut Mushir Al-Misri(HAMAS), wakil kerajaan Palestin Gaza.

Sumber kesealamatan Palestin memaklumkan bahawa delegasi perubatan Sudan itu terdiri dari sembilan doktor yang dijangkakan akan melaksanakan operasi pembedahan di hospital-hospital Gaza.

Sementara itu, sumber melaporkan delegasi tersebut juga akan meneliti keadaan(kesihatan) di Gaza, malah turut akan mengadakan tinjauan ke bebera kawasan yang musnah teruk akibat perang tahun lalu.

Dari pihak lain, Ketua delegasi Bahrain dan seorang anggota dari delegasinya telah beredar pulang dari Gaza melalui sempadan Rafah petang tadi. Dan baki dari anggota delegasi Bahrain akan keluar dari Gaza pada keesokan hari.

Delegasi Bahrain itu telah tiba di Gaza tiga hari yang lalu. Pada tengahari tadi, delegasi Bahrain meneruskan kunjungannya ke sekolah Al-Fallujah di Mukhayyam Jabaliya, utara Semenanjung Gaza. Sebagaimana dilaporkan, sekolah tersebut turut menerima serangan berdarah ketikamana Israel melancarkan perang yang membunuh berpuluh orang awam terdiri daripada wanita dan kanak-kanak. Sumber 17/06/2010, web berita safa.ps

Gambar kenangan ketika delegasi Bahrain melawat Gaza. Delegasi tersebut turut mengadakan perlawanan bola sepak dengan pemain veteran Gaza.
Ismail Haniah ketika mengimami solat berjemaah di padang bola.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS