Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Faktor yang mengikat Kerajaan Gaza dengan kumpulan-kumpulan pejuang Palestin

19 Julai 2010

GAZA - Ismail Haniah, Perdana Menteri Kerajaan Palestin Gaza menyatakan hubungan strategi yang wujud telah membina ikatan antara Kerajaannya dengan kumpulan-kumpulan pejuang Palestin.

Beliau mengatakan sedemikian berikutan pertemuan beliau dengan kumpulan pejuang dari ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN yang diketuai Setiausaha Agungnya, Abu 'Audh An-Nirab. Pertemuan tersebut membincangkan tentang kedudukan terkini mengenai dialog Palestin dari sudut politik, sekatan di Gaza dan masa depan hubungan dalaman Palestin(tanahair).

Dari sudut lain, Ismail Haniah turut menerima kunjungan dari sebuah delegasi perubatan Indonesia yang tiba di Gaza untuk menaja pembinaan hospital baru utara Gaza di kawasan Beit Lahiya.

Beliau menghargai penduduk Indonesia yang mengambil berat dan membantu secara rasmi penduduk Palestin. Tambahan pula, Indonesia adalah sebahagian dari hubungan strategi yang dalam mendalam sepertimana Negara-negara umat Islam yang lain mahupun Arab. Sumber 19/07/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

> Sumber dari Bulan Sabit Merah Mesir menyatakan, sebanyak 535 tan barangan bantuan dari kapal Amal Libya telah dimasukkan ke Semenanjung Gaza. Laporan berita safa.ps pada jam 06.48 petang, Palestin/Mesir

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS