Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah ceroboh selatan Gaza, pejuang hadang

19 Julai 2010

KHAN YUNUS - Sumber melaporkan, 23 buah jentera perang Israel telah menceroboh di timur Khan Yunus dan Rafah dengan skala terhad pada petang tadi.

Dinyatakan, 2 buah jentera perang Israel yang mengiringi jentolak menceroboh ke dalam tanah penduduk Gaza di bandar kecil Qararah yang bertentangan dengan garisan sempadan. Sejumlah jentera perang tersebut menceroboh dalam jarak puluhan meter bertolak dari pos kawalan tentera 'Kissufim' sambil menghujani tembakan ke arah beberapa buah rumah penduduk Palestin di kawasan terbabit.

Sementara itu, 10 buah lagi jentera perang Israel menceroboh dengan skala terhad di kawasan Hayyul-'Umur yang terletak di tenggara Wilayah Khan Yunus malah turut melepaskan tembakan dengan bertubi-tubi.

Dari sudut lain pula, 4 buah kereta kebal dan dua buah jentolak Israel menceroboh kawasan sempadan(perlintasan) Karem Abu Salem dan meratakan tanah-tanah penduduk Gaza di kawasan berkenaan.

Sumber turut menyebut bahawa kumpulan pejuang, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera Lijan Al-Muqawamah As-Sha'biah) telah mengebom sebuah kumpulan jentera perang Israel yang berada di luar pintu masuk Sufa, selatan Gaza dengan peluru roket 'hawn', 100mm.

Dalam keterangan rasminya, ALWIYAH berkata, pihaknya telah mengebom sebuah perkumpulan jentera perang penjajah yang berada di luar Sufa malah ALWIYAH berupaya mengebom menara Merah Israel di timur Rafah, Selatan Gaza dengan peluru roket 'hawn', 82mm.

Dinyatakan, operasi serangan tersebut adalah untuk menghadang serangan Israel yang berterusan ke atas Gaza dan keseluruhan tanah-tanah Palestin. ALWIYAH turut menyatakan, jihad dan penentangan(perjuangan) adalah satu-satunya jalan bagi membebaskan kesemua tanah-tanah Palestin. Sumber 19/07/2010, jam 07.53 malam, Palestin/Mesir, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS