Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sejauh 50 km, Amal bergerak perlahan menuju ke Gaza

14 Julai 2010

GAZA - Kapal Amal Libya bergerak secara perlahan menuju perairan Gaza disebabkan kerosakan teknikal pada salah satu enjinnya, menurut Jamal Khudhri, Pengerusi Jawatankuasa Menghadapi Sekatan.

Khudhri dalam kenyataan akhbar yang disampaikan kepada agensi berita mengesahkan bahawa bot-bot laju tentera Israel masih mengepung kapal Amal dan mengganggu sistem komunikasi, tetapi Amal bergerak terus menuju ke Gaza untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza yang terkepung.

Beliau menyebut, kedudukan kapal Amal sekarang ini hampir berada dari jarak 50 km dari perairan laut Palestin sambil dilingkungi bot-bot laju tentera Israel yang mendesak supaya mengubah laluan menuju ke mana-mana pelabuhan selain Gaza.

Khudhri menyatakan, kenyataan-kenyataan akhbar yang dikeluarkan pihak Israel telah menyebarkan berita bohong sejak tiga hari yang lalu. Jelasnya, Khudhri menafikan sebarang niat kapal Amal menuju ke pelabuhan selain Gaza, dalam masa yang sama beliau tidak mengesampingkan bahawa penjajah yang menyebabkan kapal mengalami kerosakan teknikal.

Para sukarelawan yang berada di atas kapal dalam keadaan baik, mereka berazam untuk tiba di Gaza tanpa berlaku sebarang pertempuran dengan sesiapapun.

"kami tidak mahu bertempur dengan sesiapa tetapi kami kesal kerana penjajah sentiasa memberi ancaman, mengugut dan mahu bertempur", ujar para sukarelawan.

Angkatan tentera laut Israel mengenakan kepungan ke atas kapal Amal dan menghadangnya dengan bot-bot laju sejak petang semalam ketika Amal berada 100 km dari perairan laut Gaza.

Jamal Khudhri mengatakan Israel bertanggungjawab sepenuhnya ke atas nyawa para sukarelawan(anak-anak kapal). Selanjutnya, beliau menggesa agar dibentuk laluan aman dan perlindungan antarabangsa ke atas kapal bantuan sehingga tiba di Gaza. Sumber 14/07/2010, jam 09.15 pagi, Mesi/Palestin, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS