Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sumbangan ubat-ubat rosak dan kain kapan kepada Gaza

21 Julai 2010

Wartawan Al-Jazeerah telah membuat liputan di Gaza mengenai kewujudan banyak daripada sumbangan yang disalurkan oleh beberapa buah Negara dan Pertubuhan-pertubuhan ke Gaza telah tamat tempoh. Malah, sumbangan tersebut banyak memberikan kemudharatan berbanding kebaikan.

Menurut Munir Al-Birsh yang menguruskan bahagian suambangan di Kementerian Kesihatan Gaza menyebut, hanya 30% sahaja dari sumbangan perubatan yang diterima selepas perang Gaza dapat dimanfaatkan oleh hospital-hospital dan Badan-badan Kesihatan. Al-Birsh turut menceritakan tentang sumbangan dari kargo muatan ubatan yang dikhususkan kepada pesakit 'selsema babi' berjumlah jutaan dolar Amerika.

Menurut Basam Barhum, Pengerusi Barang Keperluan Kesihatan di Kementerian yang sama menjelaskan bahawa alat pencuci buah pinggang yang dibawa bersama salah sebuah rombongan bantuan juga telah luput tarikh penggunaannya.

Kain kapan untuk kanak-kanak

Selain itu, perkara yang menimbulkan kemarahan di kalangan beberapa wakil-wakil Kementerian Kesihatan di Gaza mengenai sumbangan yang berupa kain kapan untuk kanak-kanak.

Wakil-wakil Kementerian Kesihatan di Gaza menegaskan bahawa Gaza dapat dinisbahkan 100% tidak ada 120 jenis ubat-ubatan utama meskipun telah beberapa kali membuat permintaan kepada penyumbang-penyumbang untuk memfokuskan tentang hal sedemikian.

Ketika beberapa kali sumbangan ubat-ubatan yang rosak dari rombongan-rombongan bantuan ke Gaza turut mengubah Gaza kepada keadaan yang mendukacitakan. Hal tersebut terpaksa menimbus ubat-ubatan di kawasan pelumpusan sampah meskipun tidak ada tempat tempat dan pembakar khusus malah boleh menyebabkan masalah persekitaran alam sekitar yang membahayakan. Sumber 21/07/2010, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS