Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Oglu jumpa Mashaal di Damshik

20 Julai 2010

DAMSHIK - Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu telah bertemu dengan Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Mashaal ketika mengadakan kunjungan rasmi ke Syria semalam, menurut jurucakap Kementerian Luar Turki hari ini.

Sebagaimana dimaklumkan, Menteri Luar Turki mengadakan pertemuan dengan Presiden Syria, Bashar Asad dan Perdana Menteri Lubnan, Saad Al-Hariri.

Jurucakap rasmi Kerajaan Turki, Saleem Yanael menjelaskan bahawa beliau tidak mengetahui secara terperinci mengenai perbincangan antara Menteri Luar Turki dengan Mashaal.

Turki bertegas dengan pendiriannya ke arah gerakan HAMAS dengan menegaskan HAMAS telah memenangi pilihanraya secara demokrasi(2006) dan HAMAS mesti diberikan peluang demi untuk menjalankan peranannya sebagai pemerintah.

Turki juga menyeru kepada Negara-negara Eropah dan mana-mana Negara agar mengadakan hubungan perbincangan(diplomasi) dengan HAMAS serta tidak memutuskan hubungan komunikasi dengan HAMAS.

Waktu ini, Turki adalah Negara yang kuat menentang sebarang penentangan Israel terhadap Palestin, khususnya Semenanjung Gaza. Sumber 20/07/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:

> Turkey's foreign minister meets with exiled Hamas leader

Capaian rujukan:

> Ahmet Davutoğlu(wikipedia)

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS