Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pelampau Yahudi rempuh masuk ke Al-Aqsa

20 Julai 2010

AL-QUDS, - Sumber melaporkan, keadaan di bandar Al-Quds hari ini teramat tegang berikutan rempuhan yang dilakukan oleh beberapa kumpulan pelampau Yahudi pagi tadi ke perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Ketua Bahagian Perancang di Masjid Al-Aqsa, Najih Bakirat dalam kenyataannya kepada agensi berita berkata, tiga kumpulan pelampau Yahudi yang terdiri dari puluhan pelampau Yahudi merempuh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa melalui pintu Al-Magharibah dengan dikawal ketat oleh polis Israel.

Kata beliau lagi, 'pelampau-pelampau Yahudi sedang berjalan-jalan di perkarangan Masjid Al-Aqsa ketika ini sempena memperingati hari yang dikenali mereka dengan keruntuhan haikal malah sebagai upacara permulaan bagi mengadakan perkumpulan terbesar pada keesokan hari sempena mengadakan upacara keagamaan.'

Beliau menyatakan, Pihak Berkuasa Penjajah menutup Masjid Al-Aqsa dari dimasuki penduduk Palestin yang ingin menunaikan solat malah turut menghalang selain daripada pelampau Yahudi sejak beberapa jam pagi tadi. Berikutan itu, keadaan menjadi tegang sehingga meliputi di luar tembok-tembok Masjid Al-Aqsa.

Sumber menambah, sebahagian besar penduduk asal Baitul-Maqdis bergegas ke tempat berkenaan. Bagaimanapun sehingga laporan ini diterbitkan pada jam 11.37 pagi tadi, waktu Palestin/Mesir tidak ada sebarang pertempuran berlaku. Sumber 20/07/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

> Sumber khas kepada agensi berita safa.ps melaporkan bahawa Pihak Berkuasa Mesir membebaskan 2 lagi tahanan dari kumpulan JIHAD ISLAMI Palestin. Sumber 20/07/2010, jam 09.38 malam, Palestin/Mesir, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS