Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir rampas ‘sempadan senjata Gaza’

31 Ogos 2010

Kerajaan Mesir telah mengumumkan satu kempen pengoperasian untuk ‘membersihkan’ semenanjung Sinai yang menjadi sempadan senjata untuk Semenanjung Gaza.

Peta(Al-Jazeerah): Semenanjung Sinai bersempadan dengan Gaza dari sebelah utara.

Berikutan itu, kerajaan Mesir telah menahan 3 individu yang dipercayai terlibat dengan penyeludupan senjata ke Semenanjung Gaza setelah empat gudang senjata ditemui di Semenanjung Sinai.

Pihak Keselamatan telah membuat beberapa siri serbuan di Semenanjung Sinai pada hari Ahad lalu ke atas tujuh buah lokasi yang berbeza.

Dalam serbuan itu, Keselamatan Mesir melaporkan penemuan sekitar 100 kilogram TNT, 110 peluru misil pesawat, peluru meriam(artileri) dan bom buatan tangan.

Pihak berkuasa tidak mendedahkan sebarang identiti individu yang ditangkap tetapi mengatakan bahawa mereka yang terlibat sudah pernah diadili sebelum ini berhubung kes penyeludupan senjata ke Semenanjung Gaza.

Ayman Mohyedin, wartawan Al Jazeera berkata, “mereka yang dikehendaki itu terlalu penting kepada signifikasi kes yang diambil berat oleh Kerajaan.”

Menurut Haaretz, sebuah akhbar Israel, ada sumber Israel mengatakan bahawa senjata yang ditemui itu termasuklah peluru berpandu SA-7 buatan Rusia.

Peluru berpandu itu, biasanya dikenali sebgai Strela. Ia bukanlah senjata yang canggih tetapi kewujudannya di Gaza mempunyai implikasi yang baik untuk menyerang mobiliti udara Israel yang melalui dari ruang udara wilayah pesisir itu.” akhbar itu menambah.

Serbuan pada hari Ahad lalu adalah sebahagian daripada kempen pengoperasian sepuluh hari yang diumumkan oleh Jabatan Dalam Negeri Mesir untul memastikan Semenanjung Sinai bersih daripada sebarang bahan letupan atau penyeludupan senjata ke Gaza.

Bulan lalu, beberapa serangan roket telah dilancarkan dari Semenanjung Sinai mensasarkan sebuah kawasan peranginan Israel di Eilat. Salah satu dari serangan itu gugur di Negara jiran, Jordan yang menyebabkan seorang penduduk maut dan empat lagi cedera.

Wilayah Semenanjung Sinai mempunyai keluasan 60,000 km persegi yang terletak di antara Laut Mediterrenean dan Laut Merah merupakan tempat yang strategik dari sudut geopolitik. Sinai pernah diserang oleh Israel sebanyak dua kali iaitu pada tahun 1956 dan 1973. Sumber 30/08/2010, web berita Al-Jazeerah versi B.I

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS