Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Persidangan Yahudi menjelang rundingan damai

31 Ogos 2010

Sumber melaporkan, Persidangan Yahudi Antarabangsa ke 14 telah diadakan hari ini di Al-Quds. Persidangan yang diadakan itu menggabungkan pertubuhan-pertubuhan pro-zionis menjelang rundingan damai secara langsung antara perunding Palestin dengan Israel 2 September akan datang.

Dari sudut penyertaan, sumber menyebut hampir 200 wakil-wakil Yahudi seluruh dunia hadir ke persidangan ini yang berlangsung selama dua hari.

Sementara itu, tokoh-tokoh penting Yahudi, termasuk yang dikatakan terselamat dari kejadian 'holocaust', iaitu Elie Wiesel seorang penulis dan turut serta bekas Perdana Menteri Sepanyol, José María Alfredo Aznar López(gambar) dan beberapa lagi ahli politik Israel.
_____________________________________________
Baca lagi:

_____________________________________________

Persidangan tersebut akan membincangkan mengenai "mempertahankan Israel dalam jaringan internet" dan cara berhadapan "serangan ke atas hak kewujudan Israel".

Seperti yang disebutkan, Persidangan Yahudi Antarabangsa itu dianjurkan oleh Kesatuan Pertubuhan-pertubuhan Yahudi yang menggabungkan lebih 70 buah pertubuhan Yahudi dari lebih 70 buah Negara. Kesatuan tersebut yang menjadi penyokong perencanaan gerakan zionis sehingga tertubuhnya Negara Israel(Negara haram Israel). Sumber 31/08/2010, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS