Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin kecam Persidangan Yahudi Antarabangsa akhir Ramadhan

29 Ogos 2010

Al-Quds

Berita semalam, Sabtu:

RAMALLAH - Pertubuhan Islam Masehi bagi mempertahankan kesucian Palestin hari ini mengecam perancangan pihak zionis Israel yang akan mengadakan Persidangan Yahudi Antarabangsa di bandar Al-Quds kali ke 14.

Persidangan tersebut pada hari selasa akan datang seiring hari-hari terakhir Ramadhan.

Setiausaha Agung pertubuhan tersebut, Hasan Khatir mengungkapkan dalam kenyataan akhbarnya bahawa Persidangan Yahudi seiring hari-hari terakhir Ramadhan itu telah menyentuh secara langsung sensitiviti keagamaan terhadap Palestin dan umat Islam secara umumnya.

Gambar(arkib): Kesan peyahudian rejim zionis di persekitaran Masjid Al-Aqsa.

Khatir turut memberi peringatan bahawa persidangan tersebut bukanlah semata-mata pertemuan pemimpin Yahudi antarabangsa, akan tetapi ia merupakan sebuah pertemuan yang merbahaya.

Beliau mengungkapkan sedemikian berikutan persidangan tersebut adalah perbincangan bagi menetapkan strategi pertahanan ke atas Isrel dari sudut luaran dan dalaman. Dinyatakan lagi, perbincangan Yahudi dari strategi tersebut membincangkan melalui modus-operandi(cara-cara) mengharungi perang elektronik untuk menghadapi gelombang kesamaran berhubung kewujudan dan pengiktirafan terhadap Israel di peringkat antarabangsa.

Setiausaha Agung Pertubuhan yang melindungi hak kesucian Palestin itu menyebut pertemuan pemimpin-pemimpin Yahudi dari seluruh dunia di bandar Al-Quds ketikamana ulamak-ulamak Islam tidak berupaya mengadakan walau satupun persidangan demi mempertahankan kesucian bandar. Beliau turut menggesa umat Islam termasuk Arab bertindak bagi melindungi bandar Al-Quds yang sedang diancam dengan komplot-komplot zionis. Sumber 28/08/2010, web berita Al-Quds Arabi(London)

Baca lagi:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS