Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah kemukakan aduan halang kapal 'Maryam'

20 Ogos 2010

Al-Quds, - Menteri Luar Penjajah, Avigdor Lieberman telah memberikan taklimat kepada utusan Israel di PBB bagi mengemukakan aduan kepada Setiausaha Agung PBB, Ban Ki Moon dan Presiden Majlis Keselamatan Antarabangsa. Tujuan Lieberman itu adalah untuk menghalang pelayaran kapal Maryam yang dijadualkan berlepas dari Lubnan menuju ke Semenanjung Gaza.

Lieberman telah menyatakan dalam sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh radio Israel pada hari jumaat bahawa perjalanan yang tidak sepatutnya itu adalah untuk menimbulkan provokasi, menurut Lieberman.

Lieberman mendakwa bahawa Semenanjung Gaza tidak menghadapi apa-apa kekurangan apapun, dan ada jalan lain untuk membekalkan keperluan kepada penduduknya.

Radio Israel melaporkan bahawa Kementerian Luar Israel yang berpusat di bandar Baitul-Maqdis(Al-Quds) telah menghubungi beberapa buah negara yang berpengaruh dalam usahanya menghalang kapal Maryam dari bertolak dari Lubnan.

Sebagaimana dijadualkan, kapal Maryam akan bertolak dari pelabuhan Tripoli Lubnan menuju ke Cyprus, kemudian ke Gaza. Dicatatkan, sekitar 60 anak kapal terdiri dari wanita berbagai negara, di antaranya adalah Eropah dan Amerika. Begitu juga dengan peralatan perubatan untuk merawat kanser. Sumber 20/08/10, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS