Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera zionis berkas aktivis Hak Asasi Israel

27 Ogos 2010

RAMALLAH - Ketika berlangsungnya sebuah perarakan menentang tembok pemisah dan penempatan Yahudi di Ni'lain, tentera rejim zionis(penjajah) telah memberkas seorang aktivis Hak Asasi Israel serta seorang pasukan penyelamat dan seorang jurugambar.

Menurut saksi, tentera penjajah menahan jurucakap pertubuhan 'B'Tselem' Israel, ساريت ميخائيل, jurugambar jawatankuasa media bawah Panitia Masyarakat di Ni'lain, Muhammad Abu Umairah dan seorang petugas dari pasukan keselamatan Bulan Sabit Merah Palestin.

Sekumpulan dari tentera penjajah mengasak para penunjuk perasaan di sebuah bukit yang berhampiran di Ni'lain serta melepaskan tembakan gas pemedih mata. Sehingga kini, tiada laporan mengenai kecederaan.

Perarakan mingguan tersebut bermula sebaik sahaja selepas solat Jumaat yang mengambil lokasi di pertengahan bandar kecil Ni'lain berhampiran Ramallah. Para penunjuk perasaan membawa sepanduk yang tertera kecaman terhadap dasar polisi Israel berhubung penempatan Yahudi malah turut membawa potret para tahanan dari kumpulan Pertahanan Masyarakat dan bendera Palestin.

3 tentera penjajah cedera

Sementara itu, sumber melaporkan sebuah lagi perarakan mingguan berlangsung di kampung Nabi Saleh yang terletak di barat laut Ramallah, Tebing Barat.

Perarakan tersebut juga bermula selepas solat Jumaat disertai berpuluh-puluh orang aktivis luar dan penduduk kampung menuju ke kawasan menara kawalan tentera dan pintu masuk ke kampung tersebut.

Para penunjuk perasaan mengecam tentangan dari rejim zionis dan mendesak pihak antarabangsa campur tangan bagi melindungi penduduk Palestin dari kecelakaan rejim zionis.

Tentera penjajah bertindak menyuraikan perarakan tersebut dengan melepaskan tembakan gas pemedih mata dan sound-bom bagi menghalang perarakan tersebut dari terus mara menuju ke tanah-tanah Palestin yang dirampas dan telah dikuasai oleh penduduk Israel.

Saksi kejadian menceritakan bahawa pemuda-pemuda Palestin yang menyertai perarakan tersebut bertindak balas dengan melontar batu ke arah tentera penjajah, sekaligus mengakibatkan 3 orang tentera penjajah cedera. Bagaimanapun, berpuluh-puluh dari penunjuk perasaan mengalami sesak nafas. Sumber 27/08/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS