Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

13 sayap tentera Palestin padu kerjasama

02 September 2010

GAZA - Sayap-sayap tentera kumpulan pejuang Palestin di Gaza telah mengumumkan pejuang Palestin telah memasuki ke peringkat paduan kerjasama dan pemusatan operasi, antaranya taktikal menyerang penjajah dengan lebih efektif. Selain itu turut dipastikan bahawa peringkat situasi yang mendatang lebih berbeza dan tentangannya yang lebih berat ke atas penjajah.

Keterangan dari sayap-sayap tentera pejuang ketika sesi sidang akhbar(gambar di atas) yang berlangsung di bandar Gaza pada malam tadi menyebut pada 30 Ogos yang lalu, pertemuan sayap tentera telah bersepakat bagi sejumlah agendanya. Fokus utama agenda tersebut adalah pemusatan kerjasama dan pengoperasian bersama dalam ruang ketenteraan agar menjadi lebih padu.
_______________________________________________

09.38 malam, waktu Palestin: Pejuang Palestin di Gaza telah melepaskan satu serangan roket ke arah sebuah kawasan tanah jajahan rejim zionis. Serangan tersebut dilancarkan dari sebelah timur Wilayah tengah, Semenanjung Gaza. Sumber 02/09/2010, web berita safa.ps

[Arkib] Kesepaduan sayap-sayap tentera Palestin berjaya mengukuhkan barisan pertahanan Gaza sewaktu Semenanjung Gaza diserang rejim zionis pada 27/12/2008 yang berlarutan sehingga 19/01/2009. Akhirnya, rejim zionis mengumumkan pengunduran dan menghentikan serangan di sebelah pihak.
_______________________________________________

Keterangan sayap-sayap tentera yang dibaca oleh jurucakap rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS, Abu Ubaidah jelas membantah rundingan antara perunding Palestin dengan kerajaan Israel. Dinyatakan lagi, kumpulan sayap tentera tidak akan membiarkan hal ini diselesaikan cara rundingan sebaliknya akan ditangani dengan cara penentangan.

Keterangan yang ditandatangani 13 buah sayap tentera Palestin menyebut, "kami membantah sikap mudah pemerintah Palestin mengadakan rundingan kerana ia menutup jenayah-jenayah penjajah, dan kami tidak restui seolah-olah menikam Palestin dari belakang dengan mengenepikan pengorbanan para syuhadak, kesengsaraan yang dihadapi para tahanan dan penduduk Palestin yang luka cedera."

Sayap-sayap tentera juga menyebut penjajah Israel mengambil peluang menggunakan jalan rundingan untuk meningkatkan lagi tentangan ke atas warga masyarakat Palestin.

Gambar(arkib): Pejuang dari sayap tentera kumpulan pembebasan Palestin.

Selain itu, sayap tentera Palestin menyatakan mereka tetap berpegang teguh dengan jalan penentangan menggunakan besi dan api untuk membalas setiap lamunan damai yang ada pada penjajah.

Keterangan tersebut turut memuji dua serangan siri operasi 'banjir api' yang digerakkan oleh AL-QASSAM di Khalil dan Ramallah mengakibatkan 4 warga Israel terbunuh serta 2 lagi parah. Sayap-sayap tentera ini menyebut bahawa operasi ini bukanlah yang terakhir, akan tetapi ia adalah percikan awal.
_______________________________________________
Siri-siri operasi 'banjir api'

_______________________________________________

Sementara itu, keterangan sayap tentera juga mengutuk Pihak Keselamatan Pemerintah Palestin di Tebing Barat yang melancarkan operasi penangkapan bertujuan memerangi pejuang-pejuang. Mereka juga menggesa Pihak Keselamatan berundur dari terus melakukannya.

Sehubungan itu, sayap tentera Palestin Gaza menegaskan bahawa mereka tidak akan berpeluk tubuh menanti pejuang-pejuang terus dijejaki dan mereka akan membalas tindakan sedemikian. Keterangan itu turut memuji usaha Kerajaan Palestin di Gaza yang memburu ejen-ejen Israel(tali barut/pengkhianat/perisik) dan mengenakan hukuman.

Sewaktu sidang akhbar itu berlangsung, Abu Ubaidah mengumumkan KATAIB AL-QASSAM menyerang sebuah kereta yang dinaiki warga Yahudi berhampiran bandar Ramallah malam tadi. Bagaimanapun tidak ada sebarang luka parah. Sumber 02/09/10, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS