Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ceroboh dan operasi 'mengesan' di Gaza

27 September 2010

KHAN YUNUS - Sumber melaporkan, jentera perang rejim zionis telah menceroboh ke dalam kawasan tanah penduduk Palestin pagi tadi di kawasan Al-Qararah dan menuju ke kawasan Al-Farahain, timur bandar Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Jelas wartawan agensi berita 'Safa' yang menukilkan dari saksi kejadian berkata, sebanyak empat buah kereta kebal dan dua buah jentolak zionis menceroboh sejauh 250 meter ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza yang berhadapan dengan garisan sempadan.

Ketika menceroboh, jentolak zionis meratakan tanah pertanian dari garisan sempadan dengan jarak yang lebih meluas, bermula dari pintu gerbang As-Suraij, tenggara bandar Khan Yunus melewati Al-Farahain di daerah Bani Suheila. Sambil itu, tentera rejim zionis turut menjalankan operasi mengesan di kawasan terbabit.

Tembak ke arah rumah penduduk

Kejadian lain yang dilaporkan, saksi berkata, tentera rejim zionis yang berpengkalan di pos tentera Abu sofiah melepaskan tembakan secara rambang ke arah beberapa buah penduduk Gaza di Mukhayyam Al-Maghazi, pertengahan Semenanjung Gaza.

Sumber menyebut, tiada laporan mengenai luka parah atau kecederaan yang diterima dari pihak hospital.

Sejak dari akhir perang yang lepas, tentera rejim zionis memberi peringatan kepada penduduk Palestin di Gaza agar tidak mendekati 300 meter dari garisan sempadan. Kawasan tersebut dikatakan sebagai zon tentera, malah sesiapa yang melanggar peringatan itu akan diancam. Sumber 27/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS