Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi 7 anggota kami ditangkap - HAMAS

03 September 2010

RAMALLAH - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية)berkata, Pihak Keselamatan Palestin daerah Sulfit telah menyerbu masuk ke kampung مردة. Dalam serbuan ini, 7 anggota HAMAS ditangkap. Ketika operasi serbuan, sumber menyebut beberapa buah jip tentera penjajah(Israel) berada di satu-satunya jalan pintu masuk ke kampung itu.

Keterangan HAMAS yang disampaikan kepada agensi 'Safa' hari ini menjelaskan bahawa serbuan Pihak Keselamatan Palestin ke kampung مردة setelahmana tentera penjajah terlebih dahulu merempuh masuk ke kampung berkenaan ekoran seorang warga Israel tercedera setelah kereta yang dinaikinya dilontar dengan batu sewaktu melalui sebatang jalan yang berdekatan kampung مردة.

Menurut keterangan HAMAS, sebaik sahaja tentera penjajah beredar dari kampung itu, Pihak Keselamatan Palestin terus menyerbu masuk serta menangkap Nail Ahmad Qafsh, ahmad Rasmi Qafsh, Qatibah Ahmad Qafsh, Adil Hasan Mazid, Husam Waseef Sulaiman, Muhammad Ahmad Qafsh dan Nabhan Ahmad Sulaiman.

Kesemua anggota HAMAS yang ditangkap ini pernah ditahan sebelum ini oleh Pihak Berkuasa Palestin Tebing Barat.

Berikutan kejadian yang berlaku, gerakan HAMAS mendakwa Pihak Berkuasa Palestin telah menangkap tidak lebih dari 600 anggotanya yang terdiri dari pemimpin dan penyokongnya sejak hari selasa lalu selepas serangan 'banjir api'.

KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS melancarkan serangan tersebut di Khalil yang membunuh 4 warga Israel. Sumber 03/09/2010,[03.37 petang Palestin] web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS