Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rejim zionis tutup laluan, Maghribi sertai Lifeline 5

03 September 2010

GAZA - Pihak berkuasa rejim zionis menutup laluan yang dikhususkan kemasukan barang perdagangan ke Gaza. Kesan dari itu, tidak ada sebarang kemasukan bantuan-bantuan dan bahan-bahan tenaga ke Gaza pada hari ini dan esok hari.

Kebiasaannya, rejim zionis akan menutup laluan secara penuh pada hari jumaat dan sabtu setiap minggu dan dibuka semula pada hari ahad.

Berikutan itu, buka dan tutup laluan ini juga termasuk dalam sekatan ketat yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza sejak empat tahun yang lalu. Barang-barang bantuan dan kegunaan dibenarkan masuk tetapi hanya sebahagian sahaja. Pun begitu, ia tidak mampu memenuhi keperluan penduduk Palestin di Gaza.

Sementara itu, sebuah kumpulan aktivis Maghribi yang membuat pengumuman untuk membantu Iraq dan Palestin akan menyertai konvoi Lifeline Antarabangsa. Konvoi tersebut akan bertolak beberapa minggu lagi ke Semenanjung Gaza sebagai sokongan kepada kecekalan penduduk Palestin yang hidup dalam kepungan.

Penyelaras kumpulan aktivis Maghribi, Khalid As-Sufyani berkata dalam sidang akhbar semalam, "penyertaan Maghribi bersama Yayasan-yayasan Bantuan dan kemasyarakatan serta individu-individu dari beberapa buah Negara adalah bertujuan mendokong usaha memecahkan sekatan zalim yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza. Selain itu, mahu menyalurkan bantuan kemanusiaan yang diperlukan penduduk Palestin di Gaza yang di sekat."

Tambah Khalid, "rombongan kali ini adalah yang kelima dan diadakan dengan kerjasama antara Pertubuhan Viva Palestina dan Panitia Antarabangsa pemecah sekatan. Misi perjalanan rombongan adalah untuk menyampaikan kepada dunia mengenai kesengsaraan penduduk Palestin berikutan sekatan zalim yang tidak berperikemanusiaan ke atas Gaza dan masih berterusan."

Kata beliau lagi, "pihak penganjur menetapkan konvoi ini akan melalui tiga penjuru jalan darat, iaitu sebelah Eropah yang bertolak menaiki kereta membawa bantuan serta delegasi-delegasi dari Britain menuju ke bandar Allaziqiah, Syria pada 18 September akan datang dan penjuru lain dari Maghribi dan Afrika, manakala penjuru ketiga dari teluk, Jordan dan Lubnan."

Sumber turut menyebut, pengasas Viva Palestina, ahli parlimen Britain, George Galloway yang menganjurkan konvoi Lifeline telah menggerakkan 4 buah konvoi darat besar-besaran ke Gaza sebelum ini melalui sempadan Rafah. Konvoi tersebut bagi menyampaikan bantuan kemanusiaan berbentuk makanan dan ubat-ubatan kepada penduduk Gaza yang dikepung. Sumber 03/09/2010, web berita safa.ps dan 02/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS