Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Letup terowong, zionis tembak bot nelayan

21 September 2010

RAFAH - Sumber melaporkan, Pihak Keamanan Mesir telah meletupkan sebuah terowong bawah tanah yang terletak di kawasan 'الجرادات', timur laluan perlintasan di selatan Semenanjung Gaza, Rafah.

Menurut agensi 'Safa' di Rafah, letupan pada waktu tengahari tadi mengakibatkan terowong berkenaan hancur musnah dan runtuh. Bagaimanapun, tiada laporan mengenai luka parah di kalangan pekerja terowong berikutan ketika operasi, terowong tersebut telah dikosongkan.

Seperti yang dinyatakan, terowong berkenaan telah dikepung beberapa hari yang lalu dalam operasi ketat di sepanjang garisan sempadan bagi mengawasi barang dagangan ke El-Arish.

Jelas dari sumber, sejumlah puluhan penduduk Gaza terpaksa bekerja di dalam terowong bawah tanah yang berada di sepanjang garisan sempadan antara Gaza dengan Mesir. Sedemikian itu, adalah untuk mendapatkan sumber rezeki disebabkan aktiviti perekonomian yang sukar sejak 4 tahun Gaza dikenakan sekatan rejim zionis.

Dalam tahun ini sahaja, Pihak Keamanan Mesir telah menyita 570 buah terowong bawah tanah.

Sementara itu, satu kejadian pada petang Selasa(hari ini), bot perang rejim zionis yang mengawal di perairan laut bandar Rafah, selatan Gaza melepaskan bedilan machine-gun dan misil ke arah bot-bot nelayan Gaza. Sehingga kini, tiada laporan mengenai kecederaan di kalangan nelayan Gaza.

Bot-bot nelayan Gaza kerap diancam bot-bot laju tentera laut zionis yang bertebaran di sepanjang garisan perairan laut Semenanjung Gaza. Seperti yang dilaporkan, kekangan zionis ke atas nelayan Gaza turut mengakibatkan kerosakan bot mahupun sampan, dan sebahagian nelayan ada yang turut ditangkap. Sumber 21/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS