Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang penyokong HAMAS yang dipenjara 15 tahun bebas

17 September 2010

KHALIL - Rejim zionis telah membebaskan seorang penduduk Palestin berasal dari Khalil, Tebing Barat setelahmana menjalani hukuman penjara selama 15 tahun dalam penjara zionis.

Sumber yang menyampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, tahanan yang telah dibebaskan dari penjara rejim zionis dikenali Samir Hamdi Daud Al-Qawasimi, 31.

Menurut sumber yang sama, Al-Qawasimi dituduh menganggotai gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) yang menentang dasar penjajahan.

Berikutan pembebasan itu, kelihatan ahli keluarga, sanak-saudara dan jiran tetangga mengadakan sambutan menyambut Al-Qawasimi yang pulang ke pangkuan keluarganya di flat Syeikh Khalil, bandar Khalil, Tebing Barat.

Palestin tangkap 53 HAMAS

Sementara itu, laporan yang berasingan menyebut bahawa gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) menuduh Pihak Keselamatan Palestin yang telah memberkas lebih dari 53 anggotanya termasuk pemimpin-pemimpin HAMAS dari seluruh Wilayah di Tebing Barat.

HAMAS menyatakan hari ini, sejak operasi 'banjir api' yang dilancarkan oleh KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM di Khalil dan Ramallah dalam bulan ini, lebih dari 1000 anggota HAMAS yang terdiri dari anggota, penyokong dan pemimpin-pemimpinnya telah ditangkap Pihak Keselamatan Palestin. Sumber 17/09/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

Chechnya

1. Menurut laporan berita Al-Jazeerah, pihak polis Belanda telah memberkas seorang pemimpin pejuang Chechnya, Ahmed Zakayev. Dinyatakan lagi, Ahmed diburu Kerajaan Rusia atas dakwaan mempunyai hubungan dengan aktiviti keganasan. Sumber 17/09/2010, Al-Jazeerah. Laporan lanjut, sila lihat di sini, Zakayev arrested in Poland. Intrigue continues.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS