Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Terkini: F-16 zionis bedil selatan Gaza

15 September 2010

RAFAH - Seperti yang dijangka, rejim zionis telah membedil garisan sempadan yang menghubungkan antara selatan Gaza dengan tanah Mesir sebentar tadi. Serangan ini tertumpu di kawasan terowong bawah tanah.

Gambar(arkib): Kesan kehancuran sebuah terowong bawah tanah akibat serangan pesawat rejim zionis di Rafah, selatan Gaza.

Sumber melaporkan pada jam 02.10 petang, waktu Palestin, pesawat tempur F-16 zionis melancarkan dua serangan misil ke kawasan terowong bawah tanah berhampiran gerbang Salahuddin, Rafah, Selatan Semenanjung Gaza.

Sebelum itu, media Israel 'Yediot Ahronot' pada jam 01.58 petang, waktu Palestin, sebuah kawasan penempatan haramnya 'Ushkul' di barat Naqab(Negev) menerima dua serangan roket jenis 'hawn'.

Menurut saksi kepada agensi berita 'Safa' dalam laporan terkini pada jam 02.17 petang, waktu Palestin, beberapa mangsa dikalangan penduduk Palestin Gaza mengalami luka parah dalam pengeboman rejim zionis di kawasan terowong bawah tanah. Jelas sumber, seorang mangsa serangan misil F-16 zionis telah syahid.

Pemberita Al-Jazeerah di Gaza, Tameer Mashal melaporkan, mangsa yang syahid dan 2 lagi yang mengalami kecederaan telah dibawa ke hospital Abu Yusuf An-Najjar. Namun kedengaran desas-desus bahawa masih lagi mangsa yang luka parah dalam pengeboman tersebut.

Sumber perubatan berkata, mangsa yang syahid, Wajdi Jihad Al-Qhadhi, 21 berasal bandar Rafah dan jenazahnya tiba ke hospital dalam keadaan rentung.
______________________________________
Baca lagi:

______________________________________

Al-Jazeerah menyatakan, sejak kebelakangan ini pesawat-pesawat Israel, helikopter dan pesawat tanpa pemandu kerap meninjau di ruang udara Gaza. Tambahan pula, sebelum dan semasa rundingan damai yang berlangsung antara pihak Palestin Ramallah dengan penjajah. Dalam masa yang sama, pejuang-pejuang Palestin terus meningkatkan serangan roket ke tanah-tanah rampasan Israel. Sumber 15/09/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS