Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Keselamatan Mesir berundur dari garisan sempadan

15 September 2010

RAFAH - Pihak Keselamatan Mesir telah mengarahkan kepada anggota-anggota keselamatannya yang berada di sepanjang sempadan antara Mesir dengan bandar Rafah di selatan Gaza supaya berundur 300 meter ke belakang berikutan adanya amaran serangan rejim zionis yang dijangka berlaku.

Sumber peta, goolge map. Garisan merah adalah garisan sempadan yang memisahkan tanah Mesir dengan Semenanjung Gaza.

Menurut wakil pemberita 'Safa' di Rafah, Pihak Keselamatan Mesir turut meminta Pasukan Keamanan Palestin mengosongkan lokasi-lokasi kawalan di kawasan berkenaan. Manakala, bulantan biru kecil adalah terminal Karem Abu Salem untuk pemunggahan barang-barang dan laluan perlintasan antara Gaza dengan tanah Palestin jajahan 1948.

Dalam masa yang sama, para pekerja dan pedagang di terowong-terowong bawah tanah turut mengosongkan lokasi kedudukan mereka khuatir dengan serangan zionis.

Keadaan genting ini berikutan sebagai waspada setelahmana pejuang-pejuang Palestin melancarkan beberapa serangan roket dan mortar ke arah penempatan-penempatan haram Israel yang kedudukannya setentang dengan Semenanjung Gaza pagi tadi. Namun, serangan pejuang Palestin tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda. Sumber 15/09/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS