الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Piramid terbesar ditutup kepada pelancong hari ini

11 November 2011

Sumber foto(MAP): Dua buah piramid terbesar di El-Giza, Kaherah.

Badan Tertinggi Arkeologi telah mengeluarkan ketetapan bagi menutup kawasan piramid yang terbesar kepada pengunjung/pelancong hari ini ekoran bagi menghalang upacara ritual mason diadakan.

Gambar: Keratan berita dalam suratkhabar EL-TAHRIR, terbitan hari Jumaat, 11/11/2011 meletakkan simbol sebegini disisi tajuk kolum, Himpunan Mason yang memerintah Mesir!

Pada 09/11, web berita AL-MASRY AL-YOUM mendedahkan bahawa sebuah syarikat travel selaku pihak penganjur dan kumpulan-kumpulan Yahudi mewar-warkan akan mengadakan upacara ritual mason pada malam ini di kaki piramid, El-Giza. Namun, ratusan dari ahli arkeologi serta Badan Tertinggi Arkeologi dan Gerakan Ikhwan Al-Misriyyin yang merupakan gabungan dari beberapa gerakan telah membantah upacara ini. Manakala, gerakan 'Belia Mesir Bebas' turut melancarkan kempen bantahan melalui jaringan sosial popular sebagai mendesak Majlis Angkatan Tertinggi Tentera Mesir dan Kerajaan Mesir agar tidak membenarkan upacara ritual mason diadakan.

Sumber dari AL-AHRAM menyebut, sejak dari 50 tahun yang lalu, undang-undang Mesir tidak membenarkan sebarang aktiviti dan pesta mahupun upacara mason diadakan.

Demikian itu, sejak dari semalam, 10/11/11, pihak keamanan memasang sekatan-sekatan di sekeliling kawasan piramid bertujuan menghalang kemasukan kumpulan-kumpulan Yahudi ke dalam kawasan piramid terbesar dari mengadakan upcara berkenaan. Sumber 11/11/11, suratkhabar EL-TAHRIR, 10/11/11 suratkhabar AL-AHRAM dan 09/11/11, web berita AL-MASRY AL-YOUM

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS