الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap remaja cedera di Khalil

11 November 2011

Laporan jam 10:26 malam, waktu Palestin(Tebing Barat)
Jam 09:26 malam, waktu Mesir

KHALIL - Tentera penjajah menangkap seorang remaja Palestin yang cedera selepas mangsa terkena tembakan peluru getah sewaktu kekecohan meletus malam ini berhampiran jalan masuk ke daerah Bayt Umar, utara Khalil, Tebing Barat.

Sumber tempatan menjelaskan, sepasukan tentera penjajah menangkap Rabie' Sabaranah, 18 yang cedera di bahagian kaki ketika pertempuran kecil antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah di kawasan perumahan daerah berkenaan. Kekecohan itu berlaku sebaik sahaja tentera penjajah menyerang sekumpulan penduduk Palestin yang membawa jenazah di tanah perkuburan utama di daerah Bayt Umar, menurut SAFA.

Menurut laporan MAAN menukil dari kenyataan jurucakap Jawatankuasa Rakyat di daerah berkenaan, 'Iyad Audh menyebut tentera rejim menghalang pengiringan jenazah tiba di tanah perkuburan yang terletak di jalan utama antara bandar Khalil dan BaitulMaqdis. Kemudian, para pengiring jenazah terpaksa melalui jalan lain ke tanah perkuburan, namun, sebaik sahaja tiba di tanah perkuburan, tentera rejim melepaskan tembakan gas pemedih mata yang mengakibatkan beberapa orang penduduk Palestin sesak nafas.

Berikutan kekecohan, tentera penjajah menutup sebilangan jalan masuk ke Bayt Umar dengan sekatan simen dan pagar besi malahan beberapa buah rumah penduduk Palestin digeledah.

Menurut saksi kejadian, tentera rejim menutup jalan-jalan masuk dengan jentolak serta beberapa buah rumah ditembak dengan gas pemedih mata. Tambahan pula, lebih 15 orang penduduk Palestin di daerah berkenaan ditangkap.

Sewaktu dihubungi, SAFA melaporkan bahawa pihak rejim penjajah mengetatkan kawalan keselamatannya di beberapa buah kawasan di Khalil, selatan Tebing Barat.

Kejadian di kampung Attabaqah, selatan Dura, seperti yang dilaporkan, tentera rejim merempuh masuk ke beberapa buah kawasan perumahan serta membuat rondaan sehingga beberapa jam.

Sementara di persimpangan Al-Fawwar, selatan Khalil, tentera rejim membuat sekatan(road-block) tentera serta menutup pintu utama yang terletak di hadapan jalan masuk ke Mukhayyam berkenaan. Malahan, tentera rejim tidak membenarkan lalu-lintas kereta penduduk Palestin mengikut masa tertentu.

Sebagaimana dinyatakan, pada dua hari yang lepas, tentera rejim mengadakan kawalan yang ketat di seluruh pelusuk wilayah Khalil. Operasi berkenaan tertumpu sekitar lewat malam sehinggalah waktu Subuh. Sumber 11/11/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS