Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

US akan bekalkan Israel dengan 'bunker busters'

20 September 2010

[Berita dari media Israel]

Menteri Pertahanan Israel bertemu dengan pegawai tinggi keselamatan AS di DC(Detroit City); sementelah itu, Baitulmaqdis(Jerusalem; pusat pentadbiran rejim zionis yang diakui bandar Israel buat selama-lamanya, tafsiran MAP) berpendapat Washington akan bersetuju untuk membekalkan Israel dengan peluru berpandu jelajah canggih, bom yang dirancang untuk menembusi kemudahan bawah tanah.

Lapor : Attila Somfalvi
Diterbitkan pada: 09.20.10, 07:12 / Israel News

Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak mengadakan lagi lawatan ke Washington. Seperti yang dirancang, Barak akan mengadakan pertemuan dengan beberapa Pegawai Tertinggi Keselamatan dalam kerajaan Amerika Syarikat(US).

Pertemuan yang dijangkakan itu dalam rangka untuk menjaga keselamatan persenjataan baru dan canggih untuk Israel, terutama peningkatan transaksi senjata terkini di Timur Tengah.

Baru-baru ini peluru berpandu balistik Rusia dijual ke Syria, malah perjanjian kontrak senjata antara US dengan Arab Saudi turut mendorong Israel berusaha untuk memperluaskan jurang teknologi peperangan antara IDF(Israel Defense Forces) dengan tentera Arab.

Jerusalem optimis dan percaya bahawa Washington akan bersetuju untuk memenuhi permintaan yang dahulunya kurang mendapat sambutan untuk persenjataan canggih, seperti "bunker busters" - bom yang dirancang untuk menembusi sasaran yang berada di bawah tanah. Selaras dengan namanya bunker, peluru berpandu jelajah maju .

Kemungkinan suatu hari nanti, bahan letupan tersebut akan digunakan dalam serangan terhadap kemudahan-kemudahan nuklear Iran.

Sumber yang rapat dengan Menteri Pertahanan menekankan bahawa hubungan pertahanan Israel dengan US seperti, "berada pada tahap kepercayaan yang cukup tinggi," tambahan pula, Amerika sanggup melakukan apa yang mampu bagi memenuhi keperluan Israel.

Barak sendiri berkata kepada penasihat-penasihat Israel yang terdekat bahawa pentingnya Israel mempertahankan wilayahnya melalui kemajuan teknologi.

Pada hari Isnin(hari ini), Barak akan mengadakan pertemuan dengan Menteri Pertahanan US, Robert Gates, Penasihat Keselamatan Kebangsaan White House, James Jones dan Dennis Ross Penasihat Khas.

Setelah di New York, Barak akan bertemu dengan Menteri Luar US, Hillary Clinton.

Para penyokong Barak mengatakan walaupun baru-baru ini, wujudnya ketegangan di antara Israel dan US mengenai permasalahan pembekuan penempatan Israel di tanah-tanah Palestin serta proses perdamaian Israel-Palestin, namun kedua-dua Negara ini tetap bersahabat dan rapat, terutamanya hal yang melibatkan pertahanan. Mereka turut percaya masalah-masalah tersebut akan diketengahkan dalam pertemuan Israel berkaitan dengan permohonan senjata. Sumber 20/09/2010, web berita ynets.com

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS