Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Roket serang Ushkul, SARAYA serang tentera zionis

07 Disember 2010

AL-QUDS, - Web berita 'Yediot Ahronout' Israel melaporkan malam ini bahawa dua serangan roket mortar gugur di barat Naqab, tanah jajahan 1948.

Sumber tersebut menjelaskan dua serangan roket dilancarkan dari Semenanjung Gaza menuju ke Kibbutz Sa'ad(penempatan haram zionis) yang bertentangan dengan sempadan tanah Gaza, lalu gugur dan meletup di sebuah tanah lapang di Ushkul(barat Naqab, tanah jajahan 1948).

Jelas media Israel itu lagi, serangan roket tidak mendatangkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

SARAYA serang tentera zionis

Sementara itu, kumpulan pejuang dari SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengumumkan bahawa pihaknya melancarkan beberapa serangan peluru mortar ke arah jentera perang rejim zionis di pertengahan Semenanjung Gaza.

Sumber peta. Kedudukan Qadi Salqa(وادي السلقا) di pertengahan Semenanjung Gaza.

Jelas SARAYA AL-QUDS, unit pertahanannya telah berupaya melancarkan beberapa serangan mortar ke arah jentera-jentera perang rejim zionis yang berkumpul di sekitar pintu gerbang An-Namr, timur Wadi Salqa terletak di pertengahan Semenanjung Gaza.

Selepas itu, SARAYA AL-QUDS turut bertempur dengan tentera rejim zionis berdekatan dengan pintu gerbang Kissufim. Sumber 07/12/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS