Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tangkap anak ahli parlimen jenayah terhadap tanahair

10 Januari 2011

Laporan asal jam 01.47 petang, Palestin/Mesir

GAZA - Perwakilan gerakan HAMAS, At-Taghyir Wal Islah dalam parlimen Palestin menyifatkan tindakan Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat yang menangkap anak kepada ahli parlimen Palestin, Azam Sahlab merupakan jenayah kepada tanahair.

Kata perwakilan dalam laporan media hari ini, penangkapan ke atas anak ahli parlimen ini merupakan tindakan jenayah terhadap tanahair, malah menyabitkan lagi memihak kepada penjajah yang menjadikan ahli-ahli parlimen(HAMAS) dan anak-beranak mereka sebagai sasaran.

Gambar(arkib Safa):Pihak Keselamatan Palestin Tebing Barat yang sentiasa memburu penyokong, pendokong, dan ahli-ahli parlimen dari perwakilan HAMAS.

Tambah perwakilan itu lagi, tindakan menangkap anak ahli parlimen ini ketikamana beberapa anak ahli parlimen Palestin yang lain telah dihukum penjara, sama ada dalam penjara-penjara zionis dan penjara-penjara Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat.

Sorotan penangkapan tersebut adalah seiring dengan penetapan zionis yang menghukum penjara ke atas seorang ahli parlimen HAMAS, Khalil Ar-Rab'ie selama 6 bulan. Dinyatakan, ahli parlimen tersebut dikenakan tahanan tanpa bicara.
______________________________________________
Tahanan tanpa bicara:

Difahamkan, hukuman zalim sebegini jelas melanggar hak asasi manusia. Sebagaimana yang telah berlaku, hukuman tersebut pada asalnya bertempoh, jika tempoh tahanan telah berakhir, maka zionis bebas menambah lagi tempoh masa penjara mengikut dakwaan-dakwaan yang dicipta.
______________________________________________

Perwakilan HAMAS menilai tindakan-tindakan Pihak Keselamatan Palestin(bawah arahan Pemerintah Palestin Ramallah, FATAH) di Tebing Barat telah menjadi satu dasar amalan yang tidak akan menjejaskan prestasi ahli-ahli parlimen ini meskipun dalam apa jua keadaan dan suasana. Sumber 10/01/2011, web berita safa.ps
Press ENTER to look up in Wiktionary or CTRL+ENTER to look up in Wikipedia

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS