Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 serangan udara zionis sasar lokasi AL-QASSAM

26 Februari 2011

Laporan asal jam 02.02 petang, waktu Mesir/Palestin
Jam 08.02 malam(waktu Malaysia)

GAZA - Seorang penduduk Palestin di Gaza mengalami cedera ringan setelah terkena serpihan dari serangan pesawat tempur zionis. Sumber dari 'Safa' melaporkan pesawat tempur zionis membedil sepotong jalan yang menghubung ke pusat latihan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) pada tengahari ini.

Menurut saksi kejadian, serangan udara zionis di kawasan Al-Hishashain berhampiran sebuah kawasan yang telah dibebaskan(asalnya penempatan haram zionis), barat Rafah, selatan Semenanjung Gaza. Terkini, beberapa minit selepas serangan pertama, pesawat tempur zionis menyerang semula, dan serangan tersebut menumpukan lokasi tentera AL-QASSAM(موقع ثكنة سعد صايل على شارع صلاح الدين) yang terletak di timur Rafah.

Terkini, beberapa minit selepas serangan pertama, pesawat tempur zionis menyerang semula, dan serangan tersebut menumpukan lokasi tentera AL-QASSAM(موقع ثكنة سعد صايل على شارع صلاح الدين) yang terletak di timur Rafah.

Laporan dari utara Gaza(jam 02.23 petang, Palestin), seorang penduduk Palestin yang bekerja sebagai pengutip kepingan besi tercedera akibat terkena tembakan dari tentera zionis.

Berhubung kejadian, Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, berkata, tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah sekumpulan penduduk Palestin yang sedang mengumpul kepingan besi, lantas mengakibatkan salah seorang darinya tercedera setelah kakinya di sebelah kiri menjadi sasaran peluru.

Jelas beliau lagi, mangsa telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan dan kecederaannya disifatkan luka ringan. Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS