Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 hawn WATANIAH bedil lokasi tentera zionis

26 Februari 2011

Laporan asal jam 05.29 malam(waktu Palestin/Mesir)
Jam 11.29 malam(waktu Malaysia)

GAZA - Kumpulan pejuang KATAIB MUQAWAMAH AL-WATANIAH(sayap tentera JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN) memaklumkan bahawa pejuangnya membedil sebuah lokasi tentera zionis 'موقع أبو مطيبق العسكري' yang terletak di timur El-Buraij dengan 3 serangan mortar 'hawn'.

Kenyataan WATANIAH yang disampaikan pada petang sabtu kepada agensi berita 'Safa' berkata, serangan mortar ini adalah balasan kepada serangan zionis yang berterusan menentang penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

"Jalan penentangan ini adalah pilihan kami bagi mendapatkan semula hak-hak kami, begitu juga, kami telah berjanji kepada masyarakat kami untuk meneruskan usaha penentangan bagi menentang rejim penjajah sehinggalah mereka berambus dari tanah-tanah kami," tegas kumpulan pejuang ini.

Sedemikian itu, serangan mortar pejuang Palestin setelahmana rejim zionis melakukan beberapa serangan di kawasan yang berlainan di Gaza, malah mengakibatkan penduduk Palestin mengalami kecederaan. Tambahan pula, sebuah rumah penduduk Gaza hancur musnah. Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

Baca lagi:

1. Zionis serang lagi Gaza
2. 2 serangan udara zionis sasar lokasi AL-QASSAM
3. Zionis bedil lagi Gaza

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS