Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis mengebom Al-Mintar, 3 cedera

22 April 2011

Laporan jam 10.35 pagi, Palestin/Mekah
Jam 09.35 pagi, Mesir

GAZA - 3 Palestin cedera pagi ini terkena serangan meriam zionis yang menyasarkan gudang-gudang simpanan berdekatan terminal Al-Mintar, timur bandar Gaza.

Berhubung kecederaan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, "ketiga-tiga mangsa mengalami kecederaan setelah kereta kebal zionis melepaskan tembakan artileri ke arah pekerja-pekerja di salah sebuah kilang, kesemua mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa'."

Sudut lain, radio Israel menyebut bahawa mangsa yang cedera itu adalah dari kalangan pekerja-pekerja PBB. Dakwa radio itu lagi, mangsa-mangsa yang cedera ekoran terkena tembakan peluru mortar 'hawn' yang ditembak penduduk Palestin yang berada di kawasan berkenaan.

Semalam(Khamis), jentera perang zionis telah memusnahkan beberapa buah gudang yang digunakan untuk pemunggahan dan simpanan kargo barang berdekatan terminal Al-Mintar.

Sebagaimana dilaporkan pagi semalam, jentera perang zionis menyodok kawasan perindustrian dan di sekitar terminal Al-Mintar yang terletak di arah selatan bandar Gaza termasuk gudang-gudang yang telah dibom hari ini.

Sementara itu, seorang petani Palestin mengalami kecederaan setelah ditembak tentera rejim zionis di utara Bet Lahiya semalam. Keadaan mangsa dilaporkan stabil. Sumber 22/04/2011, web berita safa.ps

Gambar di bawah hasil rakaman bergambar oleh agensi berita Safa ketika membuat liputan di kawasan yang dimusnahkan jentera perang zionis semalam.
0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS