الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS: Ucapan dasar Obama gagal, kami tidak akan iktiraf Israel

19 Mei 2011

Laporan jam 08.51 malam, Palestin/Mekah
Jam 07.51 malam, Mesir

GAZA - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) menyifatkan ucapan dasar Obama, Presiden Amerika Syarikat terhadap Timur Tengah gagal. Nyata lagi, masyarakat timur tengah tidak perlu kepada tunjuk ajar Obama berhubung demokrasi, bahkan beliau yang lebih utama diberi tunjuk ajar berikutan sokongan mutlak beliau terhadap jenayah-jenayah yang dilakukan rejim zionis. Kenyataan-kenyataan Obama yang membantah jenayah zionis pula hanyalah semata-mata kecaman.

Menjawab ucapan Obama, jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri berkata, "hanya semata-mata slogan-slogan yang berulang, tidak mengandungi apa-apa dan ia tidak ada makna," tambah beliau, hal ini akan mempercepatkan lagi proses persetujuan baik pulih dalaman Palestin dan pembentukan Kerajaan.

Beliau turut mengesahkan bahawa HAMAS membantah kecaman Obama terhadap baik pulih hubungan dalaman Palestin, katanya lagi, "sedemikian itu, kami menganggap kecaman Obama terhadap baik pulih hubungan Palestin seolah-olah mahu campur tangan dalam hal dalaman Palestin."

Abu Zuhri turut menegaskan bahawa HAMAS, 'sekalipun apa jua keadaan, kami tidak akan mengiktiraf penjajahan rejim zionis.'

Sementara itu, Presiden Palestin di Ramallah(Tebing Barat), Mahmoud Abbas memanggil barisan pemimpin Palestin di Ramallah untuk perjumpaan tergempar bagi meneliti ucapan dasar Obama.

Pada waktu yang sama, pegawai perunding selaku anggota Jawatankuasa Pusat gerakan FATAH, Saeb Areqat menyatakan Pemerintah Palestin Ramallah patuh kepada perjanjian damai 'road-map' dan inisiatif perdamaian Arab. Beliau berharap Israel juga bertindak sedemikian.

Ucapan dasar Obama turut menyentuh mengenai revolusi-revolusi Arab dan pembunuhan Osama Ben Laden. Lebih menarik berhubung permasalahan Palestin yang disebut pada akhir ucapan, Obama menekankan untuk memastikan keamanan 'Israel' terjaga serta mengisyaratkan kebimbangan Amerika Syarikat terhadap persepakatan baik pulih hubungan dalaman Palestin, antara gerakan HAMAS dan FATAH. Sumber 19/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS