Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah musnahkan kampung Ummu Neir

05 Mei 2011

Laporan jam 09.10 pagi, Palestin/Mekah
Jam 08.10 pagi, Mesir

KHALIL - Empat buah jentolak rejim penjajah memusnahkan kampung Ummu Nir selatan wilayah Khalil, Tebing Barat pagi ini.

Salah seorang penduduk, Rateb Al-Jabur berkata, tentera penjajah dalam lingkungan 200 anggota menggeledah kampung Ummu Neir yang terletak di sebelah tenggara daerah Yatta, Khalil. Menurut Rateb, sehingga kini 10 buah rumah dan milikan penduduk Palestin, keluarga Al-Jabur telah dimusnahkan.

Gambar: sumber dari google map. Kampung Neir terletak dari arah tenggara daerah Yatta.


Tambah lagi, kerja pemusnahan turut meliputi pokok-pokok, tembok dan apa jua yang dimiliki. Berbalik kepada operasi itu, sumber menyebut, seorang pegawai Jabatan Masyarakat rejim penjajah telah memaklumkan kepada penduduk-penduduk kampung agar mengosongkan kampung terbabit ekoran akan diubah kepada zon tentera yang dikawal rapi.

Pegawai tentera penjajah juga telah meletakkan beberapa tanda di atas tanah-tanah pertanian kampung berkenaan yang menjangkau keluasan 300 ekar.

Sebagaimana dinyatakan, kampung Ummu Neir musnah teruk. Pada waktu yang sama penduduk-penduduk kampung tidak ada tempat untuk berlindung. Lebih-lebih lagi, belum mencukupi sebulan ada beberapa buah rumah baru sahaja diletakkan batu asas oleh Perdana Menteri Palestin Ramallah, Salam Fayyad. Sumber 05/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS