Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami mahu ke PBB kerana kami mahu Negara Palestin

05 Mei 2011

Laporan jam 10.54 malam, Palestin/Mekah
Jam 09.54 malam, Mesir

BERLIN - "Kami mahu bawa hal ini ke Persidangan Agung PBB kerana kami mahu hak kami, iaitu Negara Palestin," kata Presiden Mahmoud Abbas sewaktu dalam sidang akhbar yang berlangsung petang tadi(Khamis) bersama Canselor Jerman, Angela Dorothea Merkel.

Gambar(Safa): Abbas di kiri, dan kanan, Canselor Jerman, Angela.

Tambah Abbas lagi, "kami membawa hal ini ke PBB bertujuan untuk bertanya kepada dunia(Negara-negara Bersatu) mengenai pandangan terhadap Negara Palestin kerana PBB menjadi sandaran seluruh dunia, juga kami mahu berkata mengenai perkara yang tidak dapat diselesaikan melalui jalan rundingan, apakah yang kamu mahu(Negara-negara Bersatu) jawab?".

Sambung Abbas, "kami tidak akan pergi ke PBB untuk mengumumkan penubuhan Negara, tetapi kami mahu soal, apakah yang Negara-negara Bersatu melihat hal yang sedang berlaku di Timur Tengah dan bagaimana kamu menggambarkan keadaan ini, adakah dunia mahu membiarkan masyarakat Palestin hidup di bawah jajahan?".

Sambil membetulkan katanya, Abbas menjelaskan, "kami tidak akan pergi ke PBB untuk mengumumkan apa yang kamu beri pada kami, hal ini tidak benar, kami mahu katakan kepada dunia bahawa inilah keadaan kami, kami mahu kami seperti sebuah Negara yang merdeka, maka, apakah pendapat kamu semua? Adakah kamu semua dapat terima masyarakat Palestin selama-lamanya di bawah jajahan?". Sumber 05/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS