الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abu Marzouq: Tiada konflik sempadan Rafah dengan Mesir

06 Jun 2011

Laporan jam 11.38 malam, Palestin/Mekah
Jam 10.38 malam, Mesir

DAMSHIK - Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS, Dr. Musa Abu-Marzuq(gambar) telah menafikan wujudnya konflik dengan Mesir berhubung pengendalian sempadan Rafah. Beliau turut menafikan laporan-laporan media massa mengenai anggota HAMAS yang diberkas atas tuduhan menyeludup senjata ke Mesir.

Dalam slot wawancara khas agensi berita Al-Arabiya petang tadi, beliau berkata, masalah yang berlaku sekarang di sempadan Rafah hanyalah masalah teknikal bukannya melibatkan permasalahan politik.

Pemimpin HAMAS itu menyatakan, operasi sempadan terhenti disebabkan masalah dari sudut peningkatan bilangan individu-individu yang mahu keluar melintasi sempadan, namun kesediaan di pihak Mesir tidak berkeupayaan menerima bilangan yang sedemikian. Beliau menjangkakan beberapa tempoh masa lagi, masalah ini akan diatasi.

Berhubung penyeludupan senjata, Dr. Musa Abu-Marzuq menafikan sepenuhnya seperti apa yang dilaporkan bahawa anggota HAMAS terjebak dalam kes menyeludup senjata ke Mesir dan sebahagian dari mereka telah tertangkap di Iskandariah, Mesir. Jelas beliau, berita ini tidak tepat dan ia tidak ada kaitan langsung dengan penutupan sempadan ekoran laporan menyatakan anggota HAMAS menyeludup senjata, sambil itu, beliau menegaskan HAMAS turut mengambil berat menjaga keamanan Mesir, dan tindakannya sama juga bagi mengukuhkan keamanan Mesir dan Palestin.

Tegas beliau lagi, kejadian pelampau yang berlaku sebelum atau selepas revolusi 25 Januari di Sinai tidak ada hubungan dengan HAMAS. Jelasnya, HAMAS juga bertanggungjawab terhadap saudaranya Mesir.

Isu penukaran tahanan(Gilad Shalit - penduduk Palestin)

Menyentuh permasalahan menukar tahanan dengan rejim zionis(Israel/penjajah), beliau menyatakan tidak ada perkembangan terbaru berhubung isu berkenaan dan berita-berita yang melaporkan mengenai penukaran mencapai kata sepakat tidak ada asas yang benar, ia hanya menyinggung perasaan ahli keluarga tahanan. Beliau mengungkapkan, isu ini, HAMAS ingin mengendalikan jauh dari liputan media.

Kata beliau, tidak ada lagi perbincangan yang serius berhubung penukaran tahanan pada waktu sekarang, sekiranya Israel bersungguh-sungguh untuk memperbincangkan hal ini, maka pihak lain juga bersedia untuk berbincang.

Menjawab pertanyaan kemungkinan pembukaan pejabat HAMAS di Mesir, kata beliau, gerakan HAMAS tidak memperbincangkan hal berkenaan pada waktu ini. Jelas beliau, tidak ada langsung hubung kait membuka pejabat di Kaherah dan menutup pejabat HAMAS di tempat lain.

Baik pulih hubungan dalaman Palestin(Palestin berbaik)

Berhubung baik pulih hubungan Palestin yang telah ditandatangani dengan gerakan FATAH baru-baru ini, Dr. Musa Abu-Marzuq mengesahkan bahawa perkara ini berjalan seperti biasa, dan peringkat dalaman Palestin tidak mahu lagi kembali kepada perpecahan.

Beliau memberi jangkaan bahawa Perdana Menteri baru akan diumumkan dalam terdekat ini dan HAMAS berpendirian menolak cadangan yang menentukan Dr. Salam Fayyad memikul jawatan tersebut.

Di akhir wawancara, Dr. Musa Abu-Marzuq menjawab ringkas desas-desus yang mengatakan timbul perselisihan sesama pemimpin HAMAS yang berada di dalam tanah Palestin dengan pemimpin di luar tanah Palestin, kata beliau, biro politik HAMAS telah menyelesaikan masalah ini.

Ketika wawancara, beliau turut enggan mengulas revolusi-revolusi yang berlegar-legar masa ini di beberapa buah negara Arab, khususnya Syria. Kata beliau lagi, sejak awal-awal lagi gerakan HAMAS berpegang dengan prinsip tidak mahu campur tangan dalam hal-ehwal Arab sama ada hubungan sesama negara Arab atau di dalam negara Arab yang dimaksudkan. Sumber 06/06/2011, web berita Al-Arabiya dan web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS