الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Hari itu menjadi sejarah

04 Jun 2011

Pada 05 Jun 1967 tercetusnya perang besar yang berlarutan selama enam hari. Walaupun pada mulanya, radio Arab menghebahkan ketika awal perang enam hari bahawa tentera-tentera Arab bakal menang setelahmana khabar-khabar berita menunjukkan beratus-ratus pesawat tempur Israel berjaya digugurkan. Namun, realiti di medan tempur menangkis segala perkhabaran ini. Ketika malam pertama perang meletus, tentera-tentera Arab dibuai rasa senang dan tidak dapat tidur malam. Serentak dengan itu, pesawat-pesawat tempur zionis telah berjaya memusnahkan pesawat-pesawat tempur tentera Mesir, Syria dan Jordan yang masih berada di lapangan terbang tentera. Lalu diikuti dengan kemusnahan logistik ketenteraan Arab yang besar.

Kesan selepas perang enam menjadikan ia satu tragedi yang menyingkap kekalahan teruk apabila zionis dapat menjajah Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. Tambahan pula, zionis dapat menakluk dataran tinggi Golan(Syria) dan tanah Mesir, Sinai.

Fakta lagi:

1. 393 buah pesawat tempur tentera Arab dari jumlah asal 416 telah musnah ketika masih di pengkalan tentera udara Arab. Dicatatkan, tragedi ini berlaku 80 minit pertama ketika perang meletus.

2. 80% logistik perang Mesir musnah.

3. Jumlah tentera Mesir yang terkorban sebanyak 10 000, diikuti tentera Jordan sebanyak 6100 tentera, 1000 tentera Syria dan ribuan lagi mengalami kecederaan.

4. 330 000 penduduk Palestin dihalau keluar dari tanah mereka. Tanah-tanah tersebut diagih-agihkan kepada Yahudi.

5. Peluang zionis meluaskan lagi penempatan-penempatan di tanah Palestin.

6. Bintang Jamal Abdul Naseer, Presiden Republik Arab Mesir terus gelap.

7. Laungan Arab dari bebaskan tanah Palestin yang dijajah pada 1948 telah berubah kepada laungan pembebasan tanah-tanah yang dijajah selepas perang 1967. Masyarakat Arab mengecam pemerintah-pemerintah Arab berikutan kekalahan dalam perang 1967.

Kesimpulannya, tragedi ini disebut Naksah 1967 yang lebih kecil skop kekalahannya berbanding Nakbah Palestin 1948.

Sumber:

فلسطين..التاريخ المصور, صفحة 299

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS