الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah serang jemaah Palestin di Masjid Al-Aqsa

10 Jun 2011

Laporan jam 01:54 petang, Palestin/Mekah
Jam 12:54 petang, Mesir

Yayasan Waqaf dan Turath Al-Aqsa dalam kenyataannya hari ini selepas solat Jumaat, katanya, tentera rejim penjajah telah menyerang jemaah Palestin di Masjid Al-Aqsa dengan sound-bomb. Sedemikian itu, beberapa detik selepas selesai solat Jumaat, unit khas tentera penjajah merempuh ke masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa melalui pintu al-magharibah.

Ketika laporan ini dicatatkan, pertempuran kecil meletus antara para jemaah Palestin dengan tentera penjajah, manakala dari kalangan jemaah yang berusia cuba mengawal keadaan bagi menjaga kehormatan Masjid Al-Aqsa dan jemaah yang berada dalam masjid.

Berhubung kejadian ini, Yayaysan Waqaf mengutuk keras serangan jenayah ini ke atas Masjid Al-Aqsa dan para jemaahnya. Berikutan itu, penjajah seringkali menyasarkan dengan apa jua perantaraan terhadap Masjid Al-Aqsa, kiblat pertama umat Islam.

Tentera penjajah berundur

Menurut Yayasan Waqaf, tidak lama dari rempuhan ini, tentera penjajah berundur dari belakang Masjid Al-Aqsa setelah melepaskan tembakan sound-bomb ke atas para jemaah. Jelas sumber, tiada kecederaan berlaku tetapi adanya khabar yang menyebut bahawa seorang jemaah telah ditangkap tentera penjajah.

Pada waktu ini, Masjid Al-Aqsa diselubungi keadaan tenang dan berjaga-jaga. Sumber 10/06/2011, web berita Palestine 1948 dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS