الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

SARAYA AL-QUDS tangkap seorang ejen yang membunuh 16 pejuang Palestin

10 Jun 2011

Laporan jam 02:57 petang, Palestin/Mekah
Jam 01:57 petang, Mesir

GAZA - Unit keselamatan kumpulan pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) telah mendedahkan hari ini bahawa pihaknya telah berjaya menangkap seorang ejen besar dan yang paling merbahaya terjebak dalam pembunuhan 16 pejuang Palestin, kebanyakannya pejuang dari selatan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza).

Gambar(Safa): Seorang dari pejuang SARAYA AL-QUDS.

Kenyataan SARAYA AL-QUDS yang disebarkan melalui web 'الإعلام الحربي' milik kumpulan pejuangnya, kata SARAYA, "setelahmana intipan secara terperinci mengambil masa beberapa bulan, ejen tersebut berjaya ditangkap."

Setelah ejen itu disiasat bahagian siasatan SARAYA AL-QUDS, jelas membuktikan ejen berkenaan terlibat dalam pembunuhan ke atas pejuang dari SARAYA AL-QUDS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) dan KATAIB SYAHID AHMAD ABU RISH.

SARAYA AL-QUDS menjelaskan bahawa pihaknya telah menyerahkan ejen yang ditangkap berserta dokumen keselamatannya kepada kementerian Dalam Negeri, Kerajaan Palestin di Gaza untuk diadili. Tambahan lagi, unit keselamatan SARAYA AL-QUDS bekerja siang dan malam demi menjaga penduduk Palestin dari kegiatan jahat ejen-ejen ini. Unit keselamatan ini juga mempunyai hubungan khusus dengan ketua-ketua pihak keselamatan di Gaza berhubung isu-isu sebegini. Sumber 10/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS